„Să-și pună pofta în cui” și „Nu va fi dizolvat Parlamentul așa cum dorește președintele Dodon”, acestea sunt mesajele pe care PD le-a transmis Comisiei de la Veneția. Mesajele au fost transmise în cadrul discuțiilor despre modificarea Constituției în sensul lărgirii atribuțiilor prezidențiale, în ceea ce privește dizolvarea Parlamentului.

Declarația a fost făcută de deputatul Sergiu Sîrbu în cadrul unui briefing de presă. Democratul a calificat inițiativa lui Dodon ca una populistă, o continuare a campaniei electorale și o formă de șantaj politic față de Parlament.

Democrații le-ar mai fi transmis reprezentanților Comisiei că se vor opune vehement inițiativelor „de violare” a Constituției.

Potrivit lui Sîrbu, un astfel de proiect de lege nu a fost înregistrat oficial și nici nu va fi, deoarece este un proiect împotriva stabilității sociale și politice. Totodată, deputatul a declarat că ar fi straniu ca un președinte să nu-și dorească atribuții suplimentare, însă Parlamentul nu va susține astfel de inițiative: „Probabil este un vis frumos al președintelui Igor Dodon, dar vom depune toate eforturile ca acesta să nu devină realitate”.

Potrivit lui Sîrbu, Comisia s-ar fi expus anterior în privința faptului că nu este bine să existe mai multe temeiuri de dizolvare a Parlamentului.

Amintim că, Comisia de la Veneția se află într-o vizită de lucru în Moldova pe 18-19 mai, la invitația președintelui Igor Dodon.  Subiectul discuțiilor cu autoritățile din RM este propunerea lui Dodon cu privire la modificarea Constituției în sensul completării atribuțiilor președintelui de a dizolva Parlamentul. Președintele a propus cinci temeiuri suplimentare în acest sens.

Instituția a avut deja întrevederi și cu PSRM, PL și PCRM, urmând să mai aibă discuții cu PPEM și PLDM. PL și PCRM au declarat că nu vor susține inițiativa.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii