Vlad Filat și-a chemat ”o echipă ” întreagă de ex-funcționari PLDM, care să-l apere în instanță. Recent Deschide.MD a obținut lista celor mai sonore nume dintre cele pe care avocații ex-premierului îi vor chema în fața judecătorilor. Totuși potrivit presei de la Chișinău, o parte din numărul martorilor propuși de apărarea fostului premier au refuzat deja invitația avocaților. Deși ei au acest drept, instanța decide în fond cine se va prezenta și cine nu în fața magistraților.

Până atunci reporterii Crime Moldova au făcut o sinteză a celor mai răsunătoare și controversate nume din acea lista. Majoritatea personajelor sunt din anturajul fostului premier, persoane cu care a administrat anumite afaceri, sau a avut diverse legături. Astfel printre martorii propuși de apărarea lui Filat, se regăsesc:

Mircea Buga - fost Ministru al Sănătății din partea PLDM

mircea-buga-medicii-din-moldova-ar-trebui-sa-primeasca-salarii-de-12-000-de-lei.jpgmednews.md

Mircea Buga a fost numit în funcția de Ministru al Sănătății în guvernul Gaburici din partea PLDM, iar în Guvernul Streleț, Buga a preluat Ministerul Muncii. El a fost înlocuit cu Stela Grigoraș odată cu învestirea Guvernului Filip, întorcându-se la CNAM unde a fost șef din 2009. 

Mai mult ca atât, Mircea Buga figurează în denunțul lui Ilan Shor, despre furtul miliardului. Potrivit lui Shor, pe când Buga era director la Compania Națională de Asigurări în Medicină, s-a fi ințeles cu Vlad Filat sa transfere toate mijloacele financiare CNAM, precum și a altor întreprinderi, la Banca de Economii. Mai jos citiți un pasaj din declarația lui Ilan Shor, unde explică cum ar fi fost implicat Buga în furtul miliardului: "Vlad Filat a asigurat Unibank cu resurse, prin transferarea mijloacelor financiare a companiei Franzeluța și a CNAS (în jur de 600 de milioane), iar pentru acest lucru Vlad Filat i-a dat indicațiie lui M.Buga și directorului companiei Franzeluța.

ilan-shor-a-fost-retinut-procurorii-ii-prezinta-invinuirea-in-dosarul-bem.pngCu M. Buga am discutat chiar eu dupa indicațiile lui Vlad Filat, iar Franzeluța activa direct cu Unibank. Așa cum nici Vlad Filat nu mi-a mai dat nici un ban, la sfârșitul verii 2014, eu l-am avertizat ca voi fi nevoit sa anunț fortele de ordine despre situatia creată deoarece nu mai puteam să mă înfund în datorii.

 Atunci Vlad Filat a venit cu propunerea sa cumpărăm Banca de Economii în întregime, asa ca în doi sau în trei ani vom putea câștiga suficienți bani ca să acoperim aceste lacune. Ne-am ințeles în felul urmator:Vlad Filat va asigura transmiterea pachetului de actiuni de control ale bancii, catre companiile pe care le conducem, transferand toate mijloacele financiare ale intreprinderilor, agentiilor si institutiilor de stat, ale CNAS, CNAM și banii din conturile trezoreriale.

 Cu o asemenea susținere și cu rețeaua de filiale, BEM ar fi devenit cea mai de succes banca din Republica Moldova cu cele mai mari venituri de pe piața, iar în consecință, banca putea fi vânduta la un preț foarte bun." 

Totuși, Mircea Buga a respins toate acuzațiile aduse de Shor la adresa sa: ”În calitatea mea de director general al CNAM am acţionat în strictă conformitate cu prevederile legale şi statutul organizaţiei, iar menţiunile din presupusul proces-verbal şi din anumite surse media le consider regretabile şi total neavenite. Mai mult decât atât, nu am acceptat niciodată presiuni asupra propriei mele persoane şi nici imixtiuni în activitatea CNAM”.

Victor Catan - fost Ministru de Interne din partea PLDM

Victor-Catan-1.jpgtribuna.md

Generalul Victor Catan a fost numit în funcţia de ministru al afacerilor interne în anul 2009. El este membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova. Pe timpul mandatului său, s-au produs și au rămas neelucidate crime grave ca asasinarea la comanda a lui Igor Basarab, tâlharia comisă asupra familiei Udodovici și dublul asasinat de lângă Ialoveni.

Amintim că, asasinarea la comanda a omului de afaceri Igor Basarab, este unul dintre cazurile de rezonanță pe care s-a așezat praful. Deși crima a fost comisă pe când Catan era ministru, oamenii legii, practic, nu au aflat nici până la acest moment nimic nou.

Un alt dosar uitat de oamenii legii este și cazul tâlhăriei comise în decembrie 2010, când din casa familiei Udodovici s-a furat valută și peste un kilogram de aur în valoare totală de peste 100 de mii de dolari. Potrivit poliției, atacatorii au maltratat victimele, folosind un fier de calcat încins.

Veaceslav Negruța – fost Ministru al Finanțelor din partea PLDM

viaceslav negruta.jpgbasarabia.md

Veceslav Negruță a îndeplinit funcția de ministru al finanțelor al Republicii Moldova între anii 2009 - 2013. Acesta a fost eliberat din funcția de ministru ca urmare a cererii depuse.

Ex-ministrul a fost acuzat de procurori de comiterea abuzului de serviciu. Astfel Negruță ar fi încălcat legea atunci când a semnat decizia ca Ministerul Finanţelor să achite fostului director al Asociației Parlamentul '90, Pantelei Sandulachi, un prejudiciu moral în valoare de 400 000 euro.

Magistraţii Curţii Supreme de Justiţie au decis marţi, 29 martie anul curent, să menţină sentinţa prin care Veaceslav Negruţa să fie condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare în dosarul despăgubirilor-record. Negruță se declară însă nevinovat și a menționat anterior că își va căuta dreptatea la CEDO, dacă magistrații locali nu vor schimba sentința.

Alexei Roibu – fost Ministru de Interne din partea PLDM

roibu.jpgpublika.md

În perioada în care acesta a deținut funcția de ministru, au avut loc crime rasunătoare, pâna acum neelucidate, precum cele de la Durlești și Ialoveni.

Amintim că în anul 2011, doi adolescenţi au fost găsiți împușcați într-un automobil în orașul Durleşti, în apropiere de mănăstirea din localitate. Crima s-a produs în noaptea dinspre 31 martie spre 1 aprilie.

Un alt caz asemănător a  avut loc în același an, pe traseul Chișinău- Ialoveni.În tragedie și-au pierdut viața Mariana Jumbei de 19 ani și presupusul ei iubit Valeriu Croitoru, în vârstă de 31 de ani.

Potrivit autopsiei, bărbatul a fost împușcat dintr-o armă de două ori, iar fata a fost împușcată o singura dată, în regiunea pieptului. Ambele cadavre au fost târâte cațiva metri pe pământ și acoperite cu cearceafuri. Cazul rămâne până în prezent învaluit în mister.

Deși opoziția comunistă a criticat dur activitatea lui Roibu și a cerut demisia acestuia, Vlad Filat spunea anterior ca el este un ministru bun.

Cebotari Vladimir – Ministrul Justiției din partea PDM

vladimir_cebotari_justice_gov_md.jpgnoi.md

A fost ales ministru al Justiției în Guvernul Streleț și și-a păstrat funcția până în prezent.

Vladimir Cebotari este de meserie jurist ș până a deveni ministru a deținut funcția de director al intreprinderii de stat „Caile Ferate”.

Comisia Naţională de Integritate a stabilit că actualul Ministru al Justiţiei deţine mai multe firme. Cea mai profitabilă dintre ele ar fi ”Neaos” SRL, întrucât în anul 2012 (ultimul an pentru care la Camera Înregistrării de Stat există date din rapoartele financiare ale firmei) a înregistrat un venit din vânzări de 8 milioane 912 mii de lei. În octombrie 2014, Vladimir Cebotari a declarat pentru Moldova Curată că nu a avut venituri din activitatea acestei firme, deoarece a decis să reinvestească profitul.

Mai mult ca atât, presa a scris că din luna mai curent, Cebotari împreună cu soția își va deschide o companie aeriană.

Astfel, firma, înregistrată în toamna anului trecut, o are printre fondatori pe Maria Cebotari, soţia ministrului și pe sora acestuia, Mariana Tăbuică, care ar fi noul director executiv. Ministrul confirmă că familia sa a pornit o nouă afacere şi că e doar o modalitate de a se întreţine. 

Grosu Vladimir – fost Ministru al Justiției din partea PLDM

vladimir-grosu.jpgzdg.md

Fostul reprezentant al Republicii Moldova la CEDO, Vladimir Grosu, este noul viceministru al Justiţiei.

Vladimir Grosu s-a născut la 21 iunie 1975 şi este căsătorit. A absolvit Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, iar în 2006 i se conferă titlul ştiinţifico-didactic de conferenţiar universitar. La 6 decembrie 2006, prin hotărârea guvernului condus de Vasile Tarlev, Vladimir Grosu a fost numit în funcţia de Agent Guvernamental la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii