Reprezentanţi ai Consiliului Suprem al Magistraturii din România ar putea activa în organele justiţiei din R. Moldova, inclusiv cu statut de membru. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă joi, 10 noiembrie, de către Vladimir Cebotari, ministrul Justiţiei la Chişinău.

Potrivit lui Cebotari, modul în care se aplică justiţia în România este un exemplu pentru autorităţile moldoveneşti.

Întrebat despre eficienţa activităţii CNI, ministrul a spus că „instituţia va fi lucrativă chiar de la 1 aprilie 2017, după ce la 30 martie va expira termenul de depunere a declaraţiilor pe avere”.  În context, el a respins acuzaţiile, precum că justiţia moldovenească ar fi una selectivă. „Dacă veţi studia profilul tuturor demnitarilor aflaţi astăzi sub anchetă, vă veţi convinge că sunt egali în faţa legii”, a afirmat Cebotari.

Prezentă la conferinţa de presă, Raluca Prună, ministrul justiţiei din România, a opinat că fără o justiţie independentă un stat nu poate fi modernizat.  „Este adevărat că pe de o parte sunt aşteptările legitime ale cetăţenilor, pe de altă parte – rigorile unei anchete.  Deci, e nevoie de timp”, a spus Prună.

Solicitată să compare modul în care se face justiţie în România şi în Moldova, Raluca Prună a declarat că „suntem şi noi şi voi pe parcursul european, însă în momente diferite. În România, în justiţie, lucrurile au avansat mai departe. Dar e nevoie de timp, pentru ca cetăţeanul să vadă că justiţia nu a ocolit pe nimeni”, a conchis ministrul.

Astăzi şi mâine la Chişinău se desfăşoară Forumul moldo-român în domeniul justiției cu genericul „Reforma justiției și lupta împotriva corupției în perspectivă europeană”, la care urma să fie prezentă și șefa DNA România, Laura Kovesi.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii