Lupta anticorupție în țara vecină ar putea rămâne fără principalul exponent. Ministrul Justiţiei României, Tudorel Toader, a declanșat procedura de revocare a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Toader îi reproșează procurorului-șef că a avut „comportament excesiv de autoritar” atunci când a supravegheat „personal” ancheta în legătură cu OUG 13.

Anunțul a fost făcut de Toader la 22 februarie, în cadrul prezentării raportului privind activitatea conducerii DNA.

Pe lângă modul în care a anchetat OUG 13, ministrul Justiției îi mai reproșează șefei DNA că instituția pe care o conduce a fost sancţionată de Curtea Constituţională pentru comportament lipsit de loialitate și că a admis și alte conflicte de natură constituțională.

De asemenea, acesta a acuzat-o pe Laura Kovesi că, prin interviurile date pentru presa internațională, a defăimat România.

Tudorel Toader s-a mai arătat nemulțumit de faptul că administrația DNA s-ar fi implicat în anchetele altor procurori, că ar fi încercat să obțină condamnări cu orice preț, că au fost prea multe achitări, că s-au tergiversat dosare etc.

Toader a anunțat că raportul și propunerea de revocare a șefei DNA, urmează a fi transmise către secția de procurori a CSM, precum și către președintele României.

Klaus Iohannis a declarat deja, într-o postare de facebook, că prezentarea raportului a fost lipsită de claritate. Șeful statului român a mai menționat că și-a exprimat în repetate rânduri opinia că Direcția Națională Anticorupție și conducerea acesteia „fac o treabă foarte bună”, poziție pe care el o menține. Totuși, Iohannis a anunțat că Administrația Prezidențială va face o analiză aprofundată a documentului prezentat, iar el va uza de toate prerogativele sale constituționale pentru a asigura o justiție independentă și a consolida statul de drept.

Și Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și-a reafirmat „poziția exprimată constant, în sensul că nu există nici un motiv legal de revocare a doamnei Codruța Kovesi”.

De cealaltă parte, PSD crede că raportul este profesionist și susține revocarea șefei DNA. Totodată, USR a cerut demisia ministrului Justiției, care, potrivit lor, „a ales să respecte indicațiile șefilor politici și să dea un semnal puternic magistraților din România că de acum înainte oricine îndrăznește să cuteze să ancheteze gașca de penali a lui Liviu Dragnea va fi supus hărțuielilor mediatice și politice.”.

Decizia finala privind revocarea șefei DNA aparține președintelui Klaus Iohannis, după ce acesta primește avizul consultativ al CSM.

După anunţul ministrului Justiţiei, aproximativ o mie de oameni au protestat în Piaţa Victoriei, scandând: „DNA să vină să vă ia”, „Nu scăpaţi!”, „Hoţii”, „Tudorel, demisia!”. Sute de persoane au ieşit în stradă pentru a o susține pe Kovesi şi în alte oraşe - Sibiu, Cluj-Napoca, Iaşi sau Braşov. 

Anunțul privind revocarea lui Kovesi a ajuns și în presa internațională, care scrie că propunerea ministrului Justiției ar fi menită să satisfacă cerinţele PSD-ALDE, care au fost foarte critici faţă de Kovesi şi lupta anti-corupție.

Astăzi, 23 februarie, pe pagina DNA a fost publicată declarația Laurei Kovesi, în care se menționează: „Voi urma procedura legală și mă voi prezenta, oricând este nevoie, să răspund, punct cu punct, tuturor afirmațiilor prezentate de ministrul Justiției”. 

Scandalul care a generat evaluarea activității DNA a fost declanșat de o înregistrare cu fostul deputat PSD, Vlad Cosma, difuzată de Antena 3. Cosma a declarat că procurorii DNA ar fi încercat să facă dosare în baza unor „probe fabricate” pe numele unor politicieni şi oameni de afaceri, între care Sebastian Ghiţă. Deputatul a mai spus că procurorii i-ar fi cerut să modifice documente şi probe care ar fi fost folosite ulterior în dosar.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii