Un grup de lucru parlamentar a propus un proiect de hotărâre cu privire la modificarea Codului Electoral al Republicii Moldova.

Potrivit proiectului de lege, cerințele față de potențialii candidați la postul de Președinte al Republicii Moldova se vor extinde. Parlamentarii au propus ca fiecare candidat să colecteze, până la înregistrarea în cursă, 15 mii de semnături în susținerea sa, din partea a nu mai puțin de jumătate din unitățile administrativ-teritoriale din republică, inclusiv municipiile Bălți și Chișinău și din cadrul UTA Găgăuzia. Semnăturile trebuie colectate cu 30 de zile până la data alegerilor, începând din prima zi a campaniei electorale, care de asemenea va supusă unor modificări. Din 30 iulie, termenul acesteia se va reduce de la 90, la 60 de zile.

Probabil că, pentru unii dintre potențialii candidați la fotoliul de președinte, va fi interesantă propunerea de a admite la alegeri candidații care au împlinit 40 de ani și care au locuit în RM în ultimii 10 ani consecutivi, nu 10 ani în total, așa cum era înainte.

Această modificare nu va permite unor candidați să participe la campania electorală, având în vedere că aceștia au lucrat o perioadă de timp în afara țării, chiar dacă au reprezentat interesele RM, ca de exemplu, ex-ministrul Educației - Maia Sandu, care a lucrat în cadrul Băncii Mondiale, în SUA.

Versiunea finală a modificărilor urmează a fi introdusă de către grupul de lucru până la mijlocul lunii aprilie. Atunci va fi clar motivul modificărilor, dar și cine va putea pretinde la funcția de șef al statutului.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii