Republica Moldova este obligată să achite 4 mii de euro unui fost deținut, asta după ce a mai pierdut un dosar la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Potrivit  jurnal.md reclamantul este Pavel Okolisan, cetăţean sârb, care în urma arestării sale în Ungaria a fost extrădat în Moldova, în anul 2011, fiind suspectat de fraudarea unei companii.

 La momentul detenției, sârbul, născut în 1957,  suferea de cancer la prostată. Astfel el s-a plâns pe statul moldovenesc de condiții deplorabile de detenție. Bărbatul a menționat că în perioada 21 ianuarie – 23 august 2011, cât a stat în arest, a fost plasat într-o celulă, unde stătea cu alți 15 colegi bolnavi, iar acest lucru i-a pus sănătatea în pericol. 

închisoare12.png

Sursa foto: noi.md

Mai mult ca atât, Okolisan a menționat că după o lună a fost transferat într-o celulă din subsol, unde era foarte umed şi rece, iar șobolanii și insectele erau la ele acasă. Astfel aici, deținutul nu ar fi avut acces în permanență la apă și în loc de toaletă folosea o căldare. În scurt timp, din cauza stării sale de sănătate precară, Okolisan a fost plasat în arest la domiciliu.

Deși, Guvernul Republicii Moldova s-a apărat, angajații penitenciarului afirmând că celulele în care a fost plasat reclamantul au avut câte o fereastră şi ventilaţie, o chiuvetă şi o toaletă separată de restul celulei, Curtea Europeană i-a dat parțial dreptate reclamantului.

În decizia CEDO s-a menționat că supraaglomerarea celulei a fost confirmată atât de datele Guvernului în ceea ce priveşte mărimea şi gradul de ocupare a celulelor, precum şi de Centrul pentru Drepturile Omului. Mai mult decât atât, condițiile de detenție într-adevăr i-au afectat sănătatea sârbului.  

cedo345.png

Sursa foto: point.md

Totuși, învinuirea reclamantului că nu i s-a acordat asistență medicală a fost respinsă, Curtea a notat că Guvernul a efectuat mai multe încercări de a-l convinge pe sârb să fie transferat în Penitenciarul nr. 16, această instituţie fiind o închisoare-spital, iar el a refuzat.

Reclamantul a cerut de la Guvernul RM 2.750 de euro cu titlu de costuri şi cheltuieli şi 15.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral. Curtea a decis însă ca țara noastră să-i ofere sârbului o mie de euro pentru costuri și cheltuieli și alți trei mii de euro ca prejudiciu moral. 

Judecătorii pierdanți la CEDO vor fi trași la răspundere. Decizie rămasă la nivel de declarație.

37 de judecători și procurori vor fi acționați în judecată și vor plăti despăgubiri pentru mai multe dosare pierdute la CEDO. Anunțul a fost făcut în luna ianuarie a acestui an de către ministrul Justiţiei.

avocat1.png

Sursa foto: sputnik.md

Atunci, ministrul Justiției a anunțat că lansează mai multe acțiuni de regres contra judecătorilor, procurorilor, dar și reprezentanților instituțiilor publice și chiar autorităților publice locale, care prin acțiunile lor au încălcat prevederile Convenției Europene a Drepturilor Omului.

”Aceste persoane vor fi acționate astăzi în instanță, din numele Republicii Moldova și urmează să compenseze valoarea bănească prejudiciilor morale, materiale și cheltuielile suportate de țara noastră pentru a compensa acele prejudicii cauzate cetățenilor noștri.”

Totuși până la acest moment, această decizie a rămas doar la nivel de declarații.  

Moldova- codașă la CEDO

Potrivit raportului CEDO, publicat de site-ul Juriștii pentru Drepturile Omului, în anul 2015, peste 1,220 de cereri au fost îndreptate împotriva Moldovei. Astfel țara noastră este situată pe locul 11, din cele 47 de state membre.

În același timp, după numărul de cereri alocate unui organ judiciar raportat la populația țării, Moldova se poziționează pe locul 3, cu indicele de 2,84 de cereri la 10,000 locuitori.

cedo56.png  

Sursa foto: moldovanews.md

În privința Moldovei, pe parcursul anului 2015, Curtea a pronunțat 19 hotărâri. Cele mai multe cauze moldovenești au la bază: investigare ineficientă, condiții inumane, tratament inuman și degradant pe timpul detenției, dreptul la libertate și siguranță, dreptul la un proces echitabil, dreptul la respectul vieții private și de familie, neexecutarea hotărârilor și altele.

Prin hotărârile pronunţate de CEDO anul trecut, Guvernul Republicii Moldova a fost obligat să plătească compensaţii de peste 211 mii de euro.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii