Fraudele cu banii veniți de peste hotare, gen granturi, împrumuturi și donaţii, acordate Republicii Moldova, vor fi pedepsite cu puşcărie de până la 15 ani. Un proiect de lege la acest subiect a fost votat în prima lectură astăzi de Parlament.

Documentul cu modificări la Codul Penal prevede sancţiuni penale mai aspre pentru utilizarea banilor contrar destinaţiei, sau delapidarea mijloacelor din fondurile externe, acordate Republicii Moldova pentru implementarea programelor şi proiectelor socio-economice, scrie jurnal.md.
 
Astfel noul proiect de lege prevede detenţie de la 2 până la 15 ani şi privarea de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 8 ani, precum şi amendă de până la 180 de mii de lei.  

„De fiecare dată vom verifica cu donatorul, dacă se confirmă obţinerea frauduloasă ale fondurilor, dacă banii sunt utilizaţi contrar destinaţiei”, a explicat vicepreşedintele CNA, Cristina Ţărnă.

În prezent, acest tip de fraude se pedepsește mai blând și anume cu o amendă, care variază între 20 de mii de lei până la 120 de mii de lei, sau închisoare de la 2 până la 3 ani.  

În prezent, Republica Moldova are contractate angajamente în valoare de circa 4,5 miliarde de euro, dintre care debursate sunt deja 2,5 miliarde euro, în cadrul implementării a peste 1800 de proiecte la nivel naţional.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii