Publicarea decla­ra­ți­ilor cu pri­vire la veni­turi și pro­pri­e­tate pen­tru anul 2015 a demnitarilor și funcționarilor publici din RM, întârzie. Potrivit legislației, acestea trebuiau să devină publice până la data de 20 mai curent, însă CNI a avut mai multe probleme legate de digitalizarea și plasarea declarațiilor. Totuși, unii dintre funcționari și-au publicat declarațiile pe paginile oficiale a instituțiilor în cadrul cărora activează, iar veniturile și averea pentru 2015 a altora, încă nu a devenit cunoscută publicului larg. La categoria ultimilor se înscrie și primarul mun. Bălți – Renato Usatîi. Pe pagina primăriei, declarația acestuia nu a fost publicată. Totuși, averea politicianului este cunoscută din declarația pentru 2014.

            Avere de 34 mln lei în 2014

Renato Usatîi deține mandatul de primar al mun. Bălți din 1 iulie 2015. Mandatul a fost obținut în urma alegerilor din 14 iunie 2015, Usatîi candidând din partea Partidului Nostru (PN).

În declarația de avere din 2014 a actualului primar de Bălți – Renato Usatîi, veniturile și majoritatea bunurilor mobile și imobile au fost declarate în ruble rusești. Estimând valoarea acestora în lei, portalul avere.md a scris că, averea lui Usatîi a depășit suma de 34 mln. lei în anul 2014, politicianul fiind cel mai înstărit demnitar din Moldova.

Astfel, potrivit declarației, în 2014, Usatîi a avut un venit de 30,5 mln ruble, drept onorariu de la compania ВПТ-НН din or. Nijnii Novgorod, Federația Rusă, la care, potrivit informațiilor de site-ul primăriei Bălți (link: aici), Usatîi este președinte și în prezent. De asemenea, Usatâi a mai avut venituri din vânzarea acțiunilor de la Gazprom din Moscova, FR – 81,2 mln ruble și din vânzarea unui automobil de model Rolls Royce – 200 mii euro.

La capitolul bunuri imobile, primarul general al mun. Bălţi a declarat mai multe imobile în Federaţia Rusă, dar și în Moldova: 4 terenuri în FR, în valoare totală de 30,8 mln ruble; 2 case de locuit în FR, în valoare totală de 4,2 mln ruble; un apartament în RM, în valoare de cca 587 mii lei; un garaj de cca 670 mii ruble și alte averi imobile, în valoare totală de 222 mii lei. Cele 2 case de locuit și garajul, au fost dobândite în 2011, iar apartamentul și celelalte bunuri imobile – în 2015.

vox.publika.md.jpgUsatîi a mai indicat în declarația pentru 2014 că deține 2 automobile, care au fost procurate în 2012 și 2013. În 2012, politicianul și-a procurat un Audi A8L, în valoare de 7,2 mln ruble, iar în 2013, o Toyota High Lander de 1,9 mln ruble. Ambele automobile sunt înregistrate în Federația Rusă.   

Activele financiare ale primarului mun. Bălți sunt deținute în mai multe valute: lei – 3721, dolari – 1781, euro – 4780, ruble – 593091 și lire sterline – 9215.

În pofida averii și veniturilor impresionante, Usatîi a declarat că în 2014 a contractat o datorie de peste 440 mii dolari.

            Omisiunile din declarația de avere

Potrivit portalului avere.md, Renato Usatîi a omis din declaraţia sa de interese, informaţia că mai deţine o funcţie retribuită, pe lângă cu cea de primar general al mun. Bălţi, şi anume, funcţia de preşedinte al companiei cu răspundere limitată ВПТ-НН, din or. Nijnii Novgorod, Federaţia Rusă. Pe pagina oficială a primăriei mun. Bălţi, după cum am mai menționat, informația este. De asemenea, această informație este şi pe pagina companiei ВПТ-НН (link: aici)

Legislația Republicii Moldova interzice primarilor să deșină, pe parcursul mandatului, alte funcții retribuite, cu excepţia activităţilor ştiinţifice, didactice şi de creaţie. În caz contrar, aceștia intră în stare de incompatibilitate. 


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii