Ministerul Justiției propune noi instrumente de prevenire a spălării banilor prin intermediul zonelor off-shore. Pe site-ul particip.gov.md a fost plasat, spre consultare publică, un proiect de lege care propune ca înregistrarea firmelor ce au fondatori din zone offshore să se efectueze de către Camera Înregistrării de Stat, doar după prezentarea unui aviz a Centrului Naţional Anticorupţie. Imediat după prezentarea acestui aviz, companiile vor putea fi înregistrate

Potrivit proiectului, în termen de 10 zile, CNA va trebui să prezinte CÎS, avizul privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice, fondatorii/asociaţii şi/sau administratorii cărora sunt rezidenţi în statele care nu implementează standardele internaţionale de transparenţă. 

De asemenea, organul înregistrării de stat va fi obligat să informeze imediat prin reţelele electronice, Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor despre recepţionarea cererilor de înregistrare a unei firme care are fondatori din zone off-shore.

Potrivit Notei Informative la proiect, ”zonele off-shore acordă companiilor un regim de înlesniri fiscale, care, de obicei, limitează accesul la informaţiile despre operaţiunile financiare efectuate prin aceste zone. De regulă, scopul constituirii companiilor în paradisurile fiscale este nu doar scutirea de impozite, ci şi, în numele unei firme înregistrate într-o ţară recunoscută, ca mijloc de sporire a credibilităţii afacerii.”

Ministerul Justiției urmează să definitiveze proiectul și să-l remită Guvernului spre examinare. Acest proiect a fost elaborat în vederea implementării măsurilor prevăzute în Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei naţionale de prevenire şi combatere a spălării banilor şi finanţării terorismului pentru anii 2013–2017.

Lista statelor şi regiunilor ce nu implementează standarde internaţionale de transparenţă este prevăzută în Hotărârea Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a Moldovei nr. 91 din 2 mai 2013. În această listă sunt incluse ţări calificate de către Grupul de acţiune financiară internaţională (FATF) ca fiind necooperante şi cu un risc major.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii