Raportul Guvernului transnistrean pentru activitatea desfășurată în 2015, prezentat de premierul autoproclamatei republici, Pavel Prokudin a fost evaluat ca nesatisfăcător de către Parlamentul din regiune. Nota nesatisfăcătoare a avut la bază indicatorii macroeconomici negativi, obținuți anul trecut: scăderea PIB-ului cu 20,2%, reducerea numărului de locuri de muncă în economia reală cu 4,5 mii; declinul vânzărilor cu amănuntul cu 24%; reducerea volumului de investiții cu 15%, a producției industriale cu 15% (în același cu exporturile - 14%, și importurile - 30%).

De asemenea, a fost constatată situația nefavorabilă în sfera socială, în special în domeniul îngrijirii sănătății, care a condus la deteriorarea situației socio-economice a țării și scăderea nivelului de trai.

Președintele Sovietului Suprem al RMT, Vadim Krasnoselsky a declarat pentru jurnaliști că ”Pentru activitatea de anul trecut, Guvernul a primit ”nesatisfăcător”. Executivul a meritat acest calificativ cel puțin pentru faptul că, bugetarilor și pensionarilor nu li s-au achitat pensii și salarii în proporție de 30%. Este un fapt bine cunoscut, care a creat tensiuni sociale în societate, și ne-a condus în pragul unei explozii sociale...”. 

După audierea Raportului executivului, alesul poporului din Rîbnița, Vadim Kravciuc a vorbit despre gestionarea neefectivă a proprietății publice din stânga Nistrului: ”Potrivit Raportului prezentat de guvern, în 2015, indicatorii industriei siderurgice au scăzut semnificativ (- 48%). Ca motiv principal al acestei tendințe negative, Guvernul a menționat barierele restrictive externe a țărilor vecine și cererea redusă.”

Potrivit lui Kravciuc, producția industrială a scăzut cu cca 50% și din cauza factorilor interni, inclusiv a deciziilor de majorare a prețului la gaz.

”Desigur, acest lucru nu se aplică direct actualul prim-ministru și Guvernului, întru-cât nu ei au luat decizia cu privire la re-privatizările raider a întreprinderilor transnistrene...Cum a fost posibilă adoptarea deciziei de majorare a tarifelor pentru energie, în special pentru gaze naturale, pentru agenții economici din RMT?  Este o decizie care nu doar că a fost luată fără a fi analizată, fundamentată social și economic, ci care a lovit întreaga industrie a regiunii. Urmările negative și prețul acestei decizii au și fost consemnate în raportul Guvernului: - 20% din PIB” .

Rezumânduși concluziile cu privire la deciziile luate de Guvern în 2015, Kravciuc a mai menționat: ” Cred, de asemenea, că activitatea Guvernului în 2015 a fost neconstructivă, ba chiar distructivă, și, prin urmare, o apreciem ca fiind nesatisfăcătoare”.

Deputatul Victor Guzun a reamintit lanțul de evenimente care au declanșat un efect de domino: ”reținerea a 30% din salarii și pensii – scăderea cererii de consum - scăderea vânzărilor – scăderea importurilor – reducerea veniturilor fiscale”. Deputatul a menționat și o decizie, pe care a numit-o fatală – creșterea taxelor pentru import, care a dus la dezvoltarea"turismului alimentar".

La finalul discursului său, Victor Guzun a numit rezultatele activității guvernului - catastrofale.


Și alți deputați au declarat nesatisfăcătoarea activitatea guvernului și deciziile acestuia. Printre cauzele principale ale acestei decizii au fost enumerate, lipsa funcționalității întreprinderilor de stat, neplata pensiilor și salariilor, luarea deciziilor care au determinat plecarea investitorilor, etc. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii