Începând de azi, activitatea Procuraturii Generale este supusă prevederilor noii Legi a Procuraturii.

Potrivit deschide.md, cu această ocazie, procurorul interimar al PG, Eduard Harunjen, a semnat mai multe ordine care pun în funcțiune noul sistem de organizarea al instituției. În mare parte, acestea vizează schimbării de sedii şi numiri în funcții. Majoritatea structurilor nou create vor fi conduse prin interimat de foştii şefi, până la iniţierea concursurilor de suplinire a funcțiilor respective.

O modificare importantă vizează majorarea numărului de procurori de la Procuratura Anticorupţie, până la 50. Un număr similar de acuzatori urmează să activeze în cadrul Procu­ra­turii pen­tru Com­ba­te­rea Cri­mei Orga­ni­zate și Cauze Spe­ci­ale.

Pe de altă parte, în urma disponibilizărilor, numărul total de procurori s-a redus cu 53, iar cel al procurorilor din PG cu 64.

În baza noilor prevederi,  acuzatorii de stat vor ridica salarii mai mari (90% din salariul judecătorilor).

Sediile Procuraturilor lichidate vor fi folosite în continuare de PG pentru depozitarea unor bunuri sau pentru activitatea unor.

Pro­cu­ro­rul Gene­ral urmează a fi numit în fun­cţie de Preşe­din­tele ţării şi nu de Par­la­ment, iar man­da­tul său va fi de 7 ani, fără drep­tul de a fi reales, însă  un concurs în acest sens nu a fost iniţiat.

Amintim că unele prevederi ale noii Legi a Procuraturii au fost criticate atât de experţi, cât şi de unii deputaţi.Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii