A doua zi de după primul tur al alegerilor prezidențiale din Moldova, în rezultatul cărora Maia Sandu și Igor Dodon au ajuns în turul II, ambasadorul ucrainean în Moldova a fost chemat la Kiev pentru consultări. Unii au remarcat prin acest gest, o reacție la cele declarate de Dodon în campanie, în care acesta a recunoscut Crimeea drept parte a Rusiei. Dacă agitația electorală a candidatului a stârnit o asemenea reacție în țara vecină, atunci ce așteptări au de la viitorul președinte al Moldovei alte state?

Rezultatele alegerilor: Soarta președintelui se va decide în turul II

După 20 de ani, la 30 octombrie , în Moldova au avut loc alegeri prezidențiale directe. Alegerile au fost declarate valabile și libere. În primul tur de scrutin, nici un candidat nu a acumulat 50 % +1 din sufragii, așa cum cere legea. Moldovenii urmează să-și aleagă președintele în turul II, la 13 noiembrie. Liderii alegerilor, Igor Dodon și Maia Sandu au acumulat 47,98 % și respectiv 38,71%, conform datelor alegeri.md. Mai puțin de 10% îi despart pe cei doi.

Conform art. 86 din Constituția Moldovei, preşedintele Republicii Moldova poartă tratative şi ia parte la negocieri, încheie tratate internaţionale în numele Republicii Moldova şi le prezintă, în modul şi în termenul stabilit prin lege, spre ratificare Parlamentului; acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai Republicii Moldova şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice, primeşte scrisorile de acreditare şi de rechemare ale reprezentanţilor diplomatici ai altor state în Republica Moldova. Întrucât Maia Sandu și Igor Dodon reprezintă aspirații opuse ale electoratului și unul dintre ei va forma politica țării pe arena internațională în următorii 4 ani, alegerile din țara noastră sunt monitorizate atât de vecinii noștri cât și de puterile mondiale.

Sandu-Dodon - polurile politicii moldovenești

Maia Sandu, candidatul partidului pe care îl conduce „Acțiune și Solidaritate”, reprezintă partidele de dreapta. Aceasta se definește drept o luptătoare cu corupția și susține reformarea guvernării. Sandu afirmă că dacă va învinge, va continua să lucreze pentru aprofundarea relațiilor cu UE și integrarea europeană a republicii. În timpul campaniei electorale, Maia Sandu a fost aleasă candidatul comun al celor din PLDM, PAS și PPAD. Președintele-Sandu va miza pe o coaliție majoritară de guvernare, formată din partide pro-europene.

Igor Dodon, liderul socialiștilor, nu ascunde orientarea pro-rusă și militează împotriva unionismului. El sprijină restabilirea relațiilor strategice cu Moscova și chiar este decis să meargă în prima vizită oficială în calitate de președinte, în Rusia. Dodon își dorește să întoarcă țara de pe drumul integrării europene către o apropiere cu Moscova, în repetate rânduri și-a reiterat dorința de aderare a Moldovei în Uniunea Economică Eurasiatică, din care fac parte deja Rusia, Belarus, Kazahstan, Armenia, Kîrgîzstan, în pofida faptului că între Uniune și Moldova este Ucraina, care se află în conflict cu Federația Rusă. Igor Dodon propune o structură federală a Republicii Moldova și propune alăturarea Transnistriei. În calitate de șef al statului, va fi în opoziție față de guvernarea actuală și va fi nevoit să găsească un numitor comun cu coaliția de guvernământ sau să se bazeze pe un partid minoritar.

Indiferent de viziuni, ambii concurenți afirmă că au candidat pentru prosperarea Moldovei. Igor Dodon se prezintă drept un candidat pro-Moldova. Maia Sandu, în fața electoratului subliniază că va fi un președinte pentru popor. În timpul rămas, aceștia trebuie să-și mobilizeze toți susținătorii pentru a putea învinge oponentul.

Candidații sunt susținuți de mai multe persoane notorii. La începutul campaniei, Maia Sandu a publicat pe pagina sa de Facebook o poză cu liderul PPE, Joseph Daul și cu Monica Macovei, europarlamentar din România.

„Îi mulțumesc domnului Joseph Daul, Președintele Partidului Popular European, pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova și pentru eforturile continue de consolidare a valorilor democratice.”, a scris Maia Sandu.

Sandu-Daul.jpg

Sursa foto: Facebook

Sandu a promis să i-a exemplu de la Monica Macovei în introducerea reformelor. „Îi sunt recunoscătoare doamnei Monica Macovei pentru disponibilitatea de a împărtăși din experiența României cu privire la implementarea reformei în justiție, edificarea de instituții care să lupte împotriva corupției și construirea unui DNA funcțional, experiență care poate fi preluată de Republica Moldova.”

Sandu-Makovei.jpg

Sursa foto: Facebook

Igor Dodon l-a ales în calitate de lider duhovnicesc pe patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, care l-a binecuvântat. „Noi, poporul ortodox, trebuie să rămânem împreună, în ciuda tuturor încercărilor de a ne diviza. În primul rând, este nevoie de restabilirea relațiilor de prietenie dintre Moldova și Rusia. Trebuie să găsim răspunsuri la provocările spirituale ale prezentului, în cuvintele Domnului nostru Isus Hristos și în învățăturile Sfinților Părinți ai Bisericii. Numai în acest mod vom depăși criza spirituală și morală a societății noastre.”, a scris Dodon pe site-ul oficial al PSRM.

Dodon-Kirill.jpg

Sursa foto: Facebook

Experții politici recunosc că, alegerile din Moldova sunt importante atât pentru Europa , cât și pentru Rusia, pentru că Moldova se află în sfera intereselor conflictului dintre Est și Vest. Prognoze despre viitorul politic al țării se fac atât în presă, cât și în institute de cercetare. Analiștii sunt de acord că puterile președintelui sunt limitate de Parlament și Guvern, și, de fapt, el nu are nici o putere executivă. Viitorul șef al statului va trebui să-și coordoneze inițiativele sale cu alte ramuri ale guvernării.

România: „Nu se va întâmpla nimic catastrofal”

Analistul politic Sorin Ioniţă, directorul Expert-Forum România este de părere că nu se va întâmpla nimic catastrofal în Moldova, dacă alegerile prezidenţiale vor fi câştigate de liderul socialist, Igor Dodon. Analistul, care a fost acreditat în calitate de observator internaţional, a spus că, teoretic, Moldova va rămâne pe calea europeană cu Acord de Asociere, adică preşedintele Dodon nu va rupe hârtia a doua zi, dar va fi o lipsă de entuziasm pe care partenerii externi vor şti să o citească imediat.

„Invers, va fi greu şi dacă iese preşedinte Maia Sandu (candidata PAS), pentru că nu are puteri executive. Probabil că segmentul ei de electorat hiper-entuziast aşteaptă minuni din ziua a treia şi puterile preşedintelui sunt totuşi cele care sunt. Dar poate că lumea va avea răbdare şi va înţelege, şi vor fi nişte schimbări, începând cu numirea procurorului. Adică măcar se va deschide o discuţie despre cum se selectează un asemenea om”, a opinat analistul român.

Un interviu cu expertul român a fost publicat în buletinul „Sinteze şi Dezbateri de Politică Externă” elaborat de Asociaţia pentru Politică Externă (APE).

Ucraina: „Igor Dodon nu va putea intra în țară”

map-1.jpg

Deputații ucraineni s-au adresat la Serviciul de Securitate al Ucrainei cu o cerere de a-l include pe cetățeanul moldovean, Igor Dodon Nicolae pe lista neagră a persoanelor cu interdicție de intrare pe teritoriul Ucrainei, în urma declarațiile făcute care atentează la integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor Ucrainei, comunică pravda.com.ua. Cu câteva zile înainte de alegeri, Igor Dodon a răspuns la întrebarea despre apartenența Crimeei cu : „Federației Ruse”.

Dodon a răspuns la cererea deputaților ucraineni, pe pagina sa de Facebook. Acesta a menționat că aceasta nu este poziția oficială a țării.

Maia Sandu a catalogat declarația lui Dodon în legătură cu teritoriul respectiv, drept trădare de stat. „Opinia mea este clară: Crimeea este parte din Ucraina, ocupată de Federația Rusă cu încălcarea dreptului internațional. Să afirmi că Crimeea face parte din Rusia este o formă de trădare de stat, în condițiile în care noi înșine, Republica Moldova, avem de asemenea o regiune ocupată și controlată de un regim separatist.” – a spus Sandu.

Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Ivan Hnatișin, a îndemnat politicienii moldoveni să nu speculeze în campania electorală pe tema Crimeei. Autoritățile au condamnat declarațiile lui Dodon, iar vice-premierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Andrei Galbur, chiar și-a cerut scuze: „Aș dori să-mi exprim regretul față de partenerii noștri din Kiev, partenerii noștri ucraineni, față de toți cetățenii acestei țări, inclusiv cei care trăiesc în țara noastră, de origine ucraineană. Poziția exprimată nu corespunde cu poziția oficială a Republicii Moldova. Noi recunoaștem în mod clar integritatea teritorială și suveranitatea vecinei Ucraina, în cadrul frontierelor recunoscute la nivel internațional, nu recunoaștem anexarea nici unui teritoriu, indiferent dacă este vorba despre Ucraina sau alte state.”

Mai târziu, Igor Dodon a declarat că se va gândi dacă va recunoaște oficial Crimeea.

Într-un interviu pentru „Kommersant”, liderul socialist a spus că: „Dacă noi recunoaștem Crimeea, nu va duce la recunoașterea Transnistriei? De acest lucru sunt îngrijorat acum, să nu se întâmple același lucru cu Transnistria. Candidatul la funcția de președinte a menționat totodată, diferența dintre referendumul din Crimeea și referendumul din Transnistria: „Diferența este foarte mare în comparație cu Crimeea. Rusia a recunoscut Crimeea. Nimeni nu a recunoscut Transnistria. Sper că nici nu o vor recunoaște”.

Victoria lui Igor Dodon se va răsfrânge asupra parcursului european al Republicii Moldova, consideră expertul ucrainean al grupului de analiză Da Vinci, Anatoli Baronin: „Punerea în aplicare a planului de federalizare pentru reintegrarea Moldovei cu Transnistria va duce la pierderea oportunității de a restabili o politică externă pro-europeană a acestei țări."

Așa cum a promis Kievul după anunțarea primelor rezultate a alegerilor în primul tur, unde Igor Dodon a devenit lider, Ambasadorul ucrainean în Republica Moldova a fost convocat la Kiev „pentru consultări”.

Rusia: „Urmărim cu atenție cum decurg alegerile”

Rusia este destul de reținută în ceea ce privește alegerile din Moldova.

„În Rusia și Europa urmăresc cu atenție alegerile prezidențiale din Moldova și Bulgaria”, - a declarat ambasadorul MAE al Rusiei, Vladimir Ciurov în cadrul unei conferințe de presă în AIP „Россия сегодня”, la 7 noiembrie.

„Europenii urmăresc cu mare interes, inclusiv și în Rusia, pentru că ei sunt vecinii noștri, țările care au creat o legătură strânsă în mod tradițional, cât și una de prietenie prin cultură, istorie, naționalitate”, a declarat Ciurov.

SUA: „Linia care desparte sfera de influență europeană și rusească, s-a mișcat”

map2.jpg

În contrast cu declarațiile rezervate ale vecinilor apropiați tării noastre, Vestul publică prognoze cu privire la viitoarea politică externă a Republicii Moldova. Astfel, centrul analitic american „Institutul de Cercetări pentru Politică Externă” (FPRI) consideră că viitoarele alegeri prezidențiale din Republica Moldova vor avea un impact geopolitic mai mare. „Dacă câștigă Dodon, nu va intenționa să orienteze pe deplin Moldova spre Rusia, dar va încuraja Kremlinul. Victoria Maiei Sandu, indiferent de politicile sale, supără Moscova, însă UE este motivat să continue să lucreze cu Moldova. Victoria lui Dodon ar putea conduce la respingerea parțială sau completă a colaborării Moldovei cu Uniunea Europeană. În orice caz, linia care desparte sfera de influență a Europei de Rusia, mai mult ca probabil, se va mișca. Rămâne să vedem în ce direcție. 

Organizaţia Freedom House consideră că actualele alegeri nu oferă cetățenilor doar posibilitatea de a participa direct la votarea șefului statului, dar, de asemenea, oferă posibilitatea de a vota împotriva corupției și nu „pentru” sau „împotriva” Europei sau Rusiei. „Este cel mai bun mod pentru SUA și UE de a promova democrația și propriul interes în Moldova, mișcând societatea civilă și sistemele de combatere a corupției, continuând să sprijine pe cei care luptă pentru demnitatea și drepturile omului pentru toți moldovenii.”

Uniunea Europeană: „Polarizarea alegătorilor amenință stabilitatea din regiune”

UE este serios preocupată de alegerile prezidențiale din Moldova. Despre acest lucru a declarat analistul politic Vladimir Socor, într-un interviu pentru dcnews.

El a explicat că starea de spirit a alegătorilor este polarizată, iar acest lucru reprezintă o amenințare serioasă la adresa stabilității din regiune.

Cu trei zile înainte de votul decisiv în Moldova, deputații Parlamentului European: Joseph Daul (Președintele Partidului Popular European) și Hans van Baalen (președinte al Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa) au făcut o declarație. Ei au îndemnat tinerii și diaspora să meargă la vot și „să voteze pentru schimbare”. În opinia deputaților europeni, schimbarea va fi pusă în aplicare numai de candidatul pro-european - Maia Sandu.

„Această alegere va determina cursul țării și vectorul european, ca un partener important al UE în regiune. Angajamentul nostru de a îmbunătăți viața fiecărui cetățean al Republicii Moldova este încă în vigoare. Aceste alegeri sunt o nouă speranță de schimbare în Moldova. Oamenii din această țară doresc să trăiască într-un stat în care nu există corupție, în care toată lumea este egală în fața legii și în care prevalează statul de drept. Ei sunt în așteptarea unor politicieni responsabili, care vor lucra în beneficiul fiecărui cetățean, și nu în interesul unui grup de oameni. Moldoveni își doresc o economie puternică, locuri de muncă și prosperitate”.

Alegerile din a doua jumătate a toamnei, au coincis și cu alegerile din alte țări. Bulgaria își va alege și ea președintele la 13 noiembrie, concomitent cu referendumul în reforma politică a țării. În ultima duminică a lunii octombrie, a fost ales parlamentul Georgiei, unde a câștigat actuala coaliție de la guvernare „Visul Georgian – Georgia Democratică”. Cea mai răsunătoare campanie din SUA s-a încheiat de curând cu victoria republicanului Donald Trump, iar toată atenția presei și a analiștilor până în prezent e captată de America de Nord. Se pare că lupta pentru sferele de influență ale puterilor mondiale încă urmează.

Politică, Sandu, Dodon, USA, EU, Rusia
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii