A expirat moratoriul anunțat de către Guvern în privința controalelor organelor de stat asupra agenților economici.

Odată investit în funcția de premier, Pavel Filip a introdus moratoriul privind controalele asupra agenților economici care s-au plâns că se sufocă sub presiunea organelor de control, percheziții abuzive și repetate la scurt timp unul după celălalt, neîntemeiate. În urma acestor declarații, fără funcție s-au trezit șeful Direcției investigare a fraudelor economice din acel moment, Ruslan Petrisenco și conducătorul secției municipale, Vitalie Jidovanu.

Acum pe masa Guvernului se află un nou proiect de reformare a Ministerului de Interne și aceasta după ce, în luna martie 2013, a intrat în vigoare noua Lege cu Privire la Activitatea Poliţiei și Statutul Poliţistului. Acest proces a fost botezat de presă ca reformarea Ministerului de Interne.

Conform organigramei, în cadrul Ministerului de Interne a apărut o structră nouă: Inspectoratul General de Poliție, în cadrul căreia activează patru structuri de bază, Inspectoratul Național de Patrulare și Inspectoratul Național de Investigație, Direcția de Poliția Chișinău și Direcția de Poliție Găgăuzeriy.

Reforma susținută financiar de către Uniunea Europeană prevedea descentralizarea tuturor structurilor și delegarea funcțiilor către inspectoratele teritoriale. În cadrul IGP-ului a fost creată Direcția de investigare a fraudelor economice (fosta Poliție Economică) cu subdiviziuni teritoriale subordonate comisarilor teritoriali, a căror atribuții vizează combaterea fraudelor economice contravenționale și mai puțin grave.

La 17 octombrie 2014, Ion Bodrug, pe atunci șeful IGP, a emis un ordin intern prin care detașa toți angajații Secției de investigare a fraudelor economice sub conducerea directă a șefului secției Investigare a fraudelor economice al municipiului Chișinău.Cu alte cuvinte, anihila unul dintre principiile „reformei” reconcentrând specialiștii din această direcție sub conducerea unei singure persoane.

11424.jpg

11539.jpg

ordin.jpg

semnatura_ordin.jpg

Fostul șef interimar al IGP, Gheorghe Cavcaliuc, actual șef-adjunct în aceeași structură a mers mai departe. La 8 iunie 2015, acesta a emis un alt ordin care îl completează pe cel al fostului său șef și detașează deja angajații Secției de investigare a fraudelor economice din toată țara sub conducerea Direcției investigare a fraudelor economice și de această dată concentrarea structurii s-a făcut sub egida unui singur om (motivând ca scop „evitarea controalelor duble, abuzuri și controale excesiveși factorul corupției”).

ordin_modificarea IGP.jpg

ordin_MAI.jpg

ordin_MAI.jpg

Oamenii din sistem susțin că aceste controale excesive se datorează acestor „reforme” nereușite intervenite contrar conceputului inițial aprobat și coordonat cu experții europeni .

Ministerul Justiției a pregătit un aviz cu privire la noua reformare a Ministerului de Interne, și de această dată este vorba despre formarea a trei direcții separate Centru, Nord și Sud, a aceleiași Direcții pentru investigarea fraudelor economice, ceea ce va duce la o nouă concentrare a factorului decizional în cadrul acestei structuri, limitându-se la o singură persoană. Acest lucru va duce la noi controale abuzive asupra unor agenți economici incomozi, protecționism și ca rezultat proliferarea factorului corupției și servirea intereselor unui grup restrâns de persoane care va controla întregul sistem din interiorul DIF.

Deși oficial se spune că noua „reformă” nu ar necesita cheltuieli suplimentare, rămâne deschisă întrebarea sediilor, depozitelor pentru arme, telecomunicații, birotică, personal auxiliar, întreținerea tehnică, automobile, camere de păstrare a mărfurilor sechestrate, paza edificiilor ș.a.

Specialiștii, dar și veteranii structurilor de forță susțin că noua reformă este inutilă, dat fiind faptul că în avizul Ministerului Justiției se stipulează că partea dizlocarea acestor servicii rămâne în inspectoratele teritoriale, dar subordonarea se va face direct șefului DIF. Or, aceste schimbări și-au demonstrat ineficiența prin cele două ordine publicate mai sus, concentrarea conducerii acestei structuri duce la protecționism, controale abuzive și repetate, și înflorirea factorului corupției.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii