Vlad Plahotniuc se întoarce. După o nominalizare eșuată la postul de prim-ministru, în ianuarie curent, când reputația și presiunile sale asupra președintelui Nicolae Timofti l-au împiedicat să ocupe o funcție importantă în țară, oligarhul s-a evidențiat printr-o serie de întâlniri la nivel înalt cu politicieni occidentali.

Vizita lui Plahotniuc în SUA

Vladimir Plahotniuc revine în mod spectaculos. În pofida anti-raiting-ului încrederii populare, reputației de ”păpușar” și manipulator, liderul neformal al Moldovei și controversatul politician, pleacă în căutarea sprijinului, în afara țării. Ce îl mișcă? Setea de putere? Dorina de reabilitare a reputației? Sau el într-adevăr dorește să lucreze pentru bunăstarea și prosperarea Republicii Moldova?

Opiniile s-au împărțit.


Susținătorii și colegii de partid a lui Vlad Plahotniuc îl consideră un manager efectiv și businessman de succes, care poate aduce bunăstarea în Moldova. Postul de televiziune ”Publika TV”, deținut de Vlad Plahotniuc, menține cu atenție imaginea pozitivă a ”șefului”. Postul îl prezintă pe Plahotniuc drept binefăcător, care prin intermediul fundației Edelweiss, fondate de el, organizează acțiuni de binefacere în Moldova. De asemenea, acesta este prezentat ca persoană care poate învinge profunda criză politică și economică din țară. În favoarea lui Plahotniuc se expun diverse persoane. De exemplu, ex-ambasadorul Belarusului la Chișinău, Valerii Poya: ”Plahotniuc poate scoate țara din impas, dacă anumite partide ar înceta să-l demonizeze”. De asemenea, sunt prezentate propriile spuse ale lui Plahotniuc, că ”nu a venit în politică, pentru a face bani”.

La începutul lunii mai curent, Vladimir Plahotniuc s-a aflat în vizită oficială în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu experții Consiliului Atlantic, reprezentanții Departamentului de Stat al SUA, societatea civilă și business. Pe 3 mai, Plahotniuc s-a întâlnit la Washington, cu ajutorul Secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland. Vizita s-a desfășurat benefic: Nuland a declarat că, Departamentul de Stat al SUA este gata să trimită la Chișinău un grup de experți, care să acorde sprijin Guvernului, în înfăptuirea reformelor. De asemenea, aceasta a menționat despre rezultatele obținute de coaliția de guvernare în Moldova.”Continuați în același mod, iar noi vă vom susține”, - prezintă spusele lui Nulad, serviciul de presă al Partidului Democrat.

La rândul său, Plahotniuc a menționat despre determinarea politică a coaliției de guvernare pentru realizarea reformelor și asigurarea stabilității în țară. El a adus drept exemplu, creșterea debursărilor în bugetul de stat din contul serviciilor fiscale și vamale, care în unele cazuri s-ar fi triplat, după ce conducerea acestor instituții a fost schimbată, iar ele optimizate. În rezultatul întâlnirii prim-vicepreședintelui PDM și directorului executiv al FMI, Menno Snel, s-a anunțat că, guvernul RM va primi sprijinul majorității parlamentare pentru negocierea și semnarea unui nou acord cu Fondul Monetar Internațional.

Vlad Plahotniuc a declarat că vede dezvoltarea Moldovei în viitorul apropiat, prin adoptarea unui nou program cu Fondul Monetar Internațional și eradicarea corupției prin asigurarea justiției efective și independente.

”Noi susținem astfel de vizite. Noi purtăm dialoguri cu toți actorii comunității, și cu opoziția, și cu guvernarea, și vom continua să facem asta, pentru că ținem la relațiile cu Moldova”, - s-a exprimat despre vizita lui Plahotniuc, ambasadorul SUA în Moldova, James Pettit.

foto1.jpg

Sursa: pdm.md

Oligarhul caută sprijin în Occident

”Vladimir Plahotniuc vrea să revină în politică după o înfrângere, pe care a suferit-o în această iarnă, când nu a reușit să devină premier și pentru aceasta el își asigură susținerea externă”. O astfel de părere a exprimat ex-ambasadorul Republicii Moldova în Austria și fostul membru PDM, Andrei Popov, în cadrul emisiunii «Puterea a patra» la postul TV, N4.

”Faptul că nu a reușit să devină premier a fost o lovitură puternică pentru Plahotniuc. Cât timp a lipsit din viața publică, acesta și-a lins rănile, iar acum se pregătește de o revenire spectaculoasă. Nu cred că îl interesează funcția de șef al statului – funcție cu atribuții limitate. Lui îi place să conducă, să țină totul sub control, să dicteze, și el vrea să facă asta, deținând o funcție oficială în stat. Ele vrea să ocupe postul de premier și, în condițiile în care funcția de președinte va fi obținută de un om comod lui Plahotniuc, să-și ridice timp de un an ratingul, care la moment este foarte negativ”, - a povestit Popov.

Potrivit lui Andrei Popov, Plahotniuc încearcă să devină un membru рукопожатным al respectabilului club de conducători de stat legitimi.

Presa occidentală consideră că Plahotniuc a pus SUA în fața unei alegeri: sau el sau un candidat pro-rus. Însă reputația vice-președintelui PDM este atât de controversată,încât nu este exclus ca acesta să joace în favoarea forțelor pro-ruse.

”În campaniile electorale anterioare din Republica Moldova, țară săracă, prinsă între Vest și Est, cel mai zelos partid pro-rus a atras voturi, arătând fotografii de la vizita de la Kremlin a liderului lor cu Vladimir Putin. În prezent însă, aliaților Moscovei din cea mai săracă țară a Europei, le-a adus popularitate o altă fotografie: ajutorul Secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, stând umăr la umăr cu Vladimir Plahotniuc – cel mai sinistru om din Moldova, mogul, creând aparența unei orientări pro-occidentale, având o reputație atât de toxică, încât și prietenii săi politici încearcă, de obicei, să se țină cât mai departe de el, în public. Faptul că SUA ar putea încheia acorduri cu astfel de persoane, disprețuite de societate, dezamăgește mulți moldoveni,în special pe cei, care împărtășesc dorința SUA de scoate țara din orbita rusă și de a o îndrepta către Occident”, scrie The New York Times.

Publicația se întreabă dacă într-adevăr Washington-ul îl ajută pe Plahotniuc sau vizita lui în SUA este un element strategic în noul război rece, dus de SUA și Moscova pentru influență în fostele republici sovietice.

Forumul economic de la Chișinău 

La doar două săptămâni de la întoarcerea din SUA, pe 25 mai, Vlad Plahotniuc, fondatorul și președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din Moldova, desfășoară sun egida acesteia – Forumul Economic sub genericul ”Republica Moldova în noul context regional”. Aici acesta a punctat necesitatea continuării parcursului european al Republicii Moldova și reformelor pro-europene, care, în același timp, sunt necesare pentru dezvoltarea economică și socială a țării.

”Preocuparea și sarcina mea constă în consolidarea statutului de drept. Sarcina noastră comună, a mea și a coaliției de guvernare constă în faptul ca principiul respectării legii și echitatea socială să devină principala funcție a guvernării. Aceasta este o condiție absolut necesară pentru încurajarea concurenței, creșterea economică și asigurarea unui sistem transparent de impozitare a mediul de afaceri. În același timp, dorim să eliminăm abuzurile autorităților de control, care sufocă mediul de afaceri prin controale excesive, corupție și alte metode de presiune”, a declarat Vlad Plahotniuc în deschiderea Forumului Economic.

La Forum a participat și ex-președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. El a chemat cetățenii Republicii Moldova să lupte împotriva corupției și să încerce să restabilească încrederea partenerilor străini: "Trebuie se recreăm această conexiune și încredere cu FMI, să fie realizate investigații serioase pentru a recupera fondurile care au fost debursate și aduse în fața justiției persoanele responsabile." – îl citează pe Barroso, portalul bani.md.

Presa l-a numit pe acesta «свадебным генералом», menționând că, în comparație cu vizita din 2012, când în calitate de președinte al Comisiei Europene s-a întâlnit cu conducerea de vârf a țării și a semnat două acorduri importante în domeniul educației și sănătății, de data aceasta a venit în Moldova, fără nici o împuternicire și fără nici o legătură directă cu Comisia Europeană.

foto2.jpg

Sursa: pdm.md

Plahotniuc – președinte?

Pentru data de 30 octombrie a acestuia an, în Moldova au fost prognozate alegeri prezidențiale generale. Din 30 iulie curent, demarează oficial campania electorală. Se așteaptă ca la postul de președinte să candideze pretendenți de la toate partidele politice și un șir de candidați independenți. Liderii partidelor de opoziție încearcă să negocieze înaintarea unui candidat comun, șanse mari având Maia Sandu, iar nu demult planifica să-și înainteze candidatura Andrei Năstase. Liderul partidului Comunist, Vladimir Voronin, a declarat că va candida sigur.

Partidele din cadrul coaliției de guvernare,încă nu și-au înaintat candidații. Vlad Plahotniuc declară că, până când, nu-și înaintează candidatura pentru postul de președinte. Cel puțin, așa a declarat într-un interviu acordat portalului de știri Deschide.md. ”Permiteți-mi să fiu foarte categoric și clar: e bine că Moldova va avea alegeri prezidențiale prin vot direct. Este corect ca președintele țării să fie ales de popor. Însă eu nu voi cândida și nici nu am avut intenția să o fac. În politică sunt întotdeauna zvonuri și bârfe, dar, ca să fie clar, o să repet: nu intenționez să cândidez la președinția țării.”, a declarat acesta.

Același lucru îl declară și președintele partidului Democrat, Marian Lupu: ”Pot confirma că, domnul Plahotniuc nu va candida pentru postul de președinte. Partidul Democrat va înainta candidatul său, dar acesta va fi anunțat înainte de începerea campaniei electorale”, a declarat Lupul pe 1 iunie, în cadrul difuzări emisiunii ”Vineri cu Anatolie Golea” de la postul RTR Moldova.

Este posibilă revanșa pentru postul de premier?

Poate controversatul oligarh să fie interesat de fotoliul de premier? În ianuarie curent, președintele Nicolae Timofti a respins candidatura lui Vladimir Plahotniuc la postul de prim-ministru al țării. ”Şeful statului consideră că există suspiciuni rezonabile că Vladimir Plahotniuc nu întruneşte criteriile de integritate necesare desemnării sale în funcţia de prim-ministru”, se arăta într-un comunicat al administrației Președintelui, - ”Făcând uz de dreptul său constituţional de a evalua calităţile, competenţa, experienţa şi capacitatea candidatului la funcţia de prim-ministru, şeful statului informează majoritatea parlamentară şi opinia publică despre decizia sa de a respinge candidatura domnului Vladimir Plahotniuc la funcţia de prim-ministru. Preşedintele Timofti îşi întemeiază decizia pe prevederi ale Constituţiei Republicii Moldova şi pe hotărâri ale Curţii Constituţionale, care a statuat pe data de 22 aprilie 2013 ”că orice mandat politic trebuie să se bazeze pe standarde ridicate în materie de integritate” şi ”este contrară principiilor statului de drept numirea în funcţii de conducere a persoanelor asupra cărora planează dubii de integritate”.

Președinte Nicolae Timofti a propus Parlamentului să înainteze un alt candidat, care să corespundă criteriilor enunțate. În consecință, prim-ministru a devenit Pavel Filip. Desemnarea acestuia a fost însoțită de scandaluri: guvernul a depus jurământul noaptea. Din cauza protestelor oamenilor din Piață, deputații din Parlament și șeful noului Guvern au fost nevoiți să părăsească clădirea în grabă și în secret.

Unii politicieni sunt convinși că Vlad Plahotniuc ochește anume această funcție. În presă au apărut declarații despre faptul că, în această vară, Plahotniuc ar putea iniția demisia Guvernului cu scopul de ocupa fotoliul de premier. Astfel de versiuni au fost înaintate de ex-deputatul PDM, Stela Jantuan și liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi.

Vlad Plahotniuc a numit aceste declarații drept speculații și neagă zvonurile privind posibila demisie a prim-ministrului Pavel Filip. Despre acest lucru, Plahotniuc a scris pe pagina sa de Facebook: ”Guvernul are sprijin politic total din partea Coaliției majoritare, la fel și Prim-Ministrul RM, domnul Pavel Filip.

Toate speculațiile precum că Prim-Ministrul ar urma să fie demis sunt menite doar să manipuleze opinia publică și să pună în mod fals sub semnul întrebării stabilitatea din țară.

Domnul Pavel Filip deține cunoștințele, experiența și abilitățile necesare unui Prim-Ministru, pentru a asigura ascensiunea economică în condiții dificile și pentru a realiza reformele indispensabile progresului țării noastre.

Înțeleg că pentru unii e greu să accepte faptul că nu mai există certuri permanente în coaliție și că acum se muncește constructiv, dar cred că e timpul să se acomodeze și ei cu normalitatea.

Premierul și Guvernul vor beneficia de întregul nostru sprijin politic pentru a-și duce mandatul până la capăt și a realiza reformele pentru care coaliția majoritară și-a luat răspunderea.”

Marian Lupu a confirmat că, la ora actuală nu analizează problema ocupării postului de prim-ministru de către Vlad Plahotniuc.

Plahotniuc își păstrează planurile pentru putere în secret. Evident, evenimentele din lunile următoare: campania electorală și alegerile prezidențiale vor scoate la lumină intențiile mogulului. Și atunci va fi clar, dacă îi convine rolul de conducător din umbră al Moldovei, așa cum e numit în prezent sau dacă va conduce țara în mod oficial.

Într-un interviu acordat portalului Timpul.md, Vlad Plahotniuc a reconfirmat faptul că nu intenționează să candideze nici pentru funcția de președinte al Republicii Moldova și nici la cea de prim-ministru, scopul lui fiind să lucreze pentru binele țării: „Există o mulțime de mituri ce se învârt în jurul meu iar unele chiar au nevoie de scenarii, planuri și strategii complexe. Proiectul meu politic e vizibil și e mai clar ca niciodată: Să asigur stabilitatea în țară și să sprijinim Guvernul în tot ceea ce face pentru relansarea economică și reformarea statului. Unii pot să nu-mi înțeleagă aspirația, dar vă asigur că acest lucru este vital pentru țara noastră. După atâția ani de instabilitate și fluctuații în zona economică, e important ca acest subiect să devină o preocupare strategică. Și eu cred că la această oră liniștea în țară și eficientizarea instituțiilor este mai importantă decât orice funcție și orice candidatură.”

Ce ține de candidatura pentru alegerile prezidențiale, Plahotniuc declară că: „Partidul Democrat va avea propriul candidat, așa cum de obicei o fac partidele puternice și serioase. PDM nu a apărut peste noapte, nu se ocupă cu improvizațiile, noi avem un electorat stabil cărui o să-i propunem un candidat puternic în conformitate cu așteptările cetățenilor.”

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii