Majoritatea orheienilor care au participat la mitingul de susținere a lui Ilan Shor declară că primarul de Orhei trebuie eliberat de urgență și nu vor să audă nici un argument cu privire la vinovăția acestuia în fapte de escrocherie și spălare de bani.

ilan-shor-logo-10.jpg

Protestul anunțat pentru ora 16:30 în susținerea lui Ilan Shor începe mai devreme. În fața Judecătoriei Sectorului Buciucani se află aproximativ 300 de oameni care poartă chipiuri albe cu inscripția Free Ilan Shor și maieuri de diferite culori, dar cu același imprimeu. Organizatorii împart peturi cu apă protestatarilor și pancartele cu lozinci pe care sunt înscrise mesaje în susținerea lui Ilan Shor. În mijlocul oamenilor se simte o încordare, toți îl caută cu ochii pe Ilan Shor, vor să-și vadă „eroul încătușat”, adus de polițiști la judecătorie. Lumea se întreabă îngrijorată dacă Shor a ajuns la judecată sau urmează să fie adus. Protestatarii se întreabă între ei prin ce intrare va fi adus Shor la judecătorie, pe cea din față, ca pe un erou sau prin cea din spate, ca pe un hoț de găini.

„Vrem primarul înapoi”

Colaboratorii CNA nu au nevoie de patos și multă bătaie de cap, ei îl aduc pe Shor prin intrarea din spatele judecătoriei, pe un drum lăturalnic. Shor este escortat de doi polițiști. Pentru a nu fi fotografiat cu cătușele pe mâini, Shor își ține sacoul deasupra mâinilor încătușate. Se observă că primarul de Orhei este sigur pe el, nu are privirea și atitudinea companionului său de „afaceri” Filat, care în ziua în care a fost condamnat la nouă ani de închisoare, avea o înfățișare de om disperat, chiar depresiv și apatic.

ilan-shor-logo-3.jpg

Mitingul începe așadar în jurul orei 16:00 când de la tribuna improvizată din fața judecătoriei încep să se țină discursuri. Aici este prezentă în primul rând conducerea partidului „Ravnopravie” în frunte cu fostul șef de partid Valeri Klimenko. Mulțimea scandează „Libertate pentru Shor”, „Vrem primarul înapoi”.

„Unde este Drăguțanu?”

Unul dintre protestatari, Iurie, pensionar la 62 de ani, explică de ce a venit să ceară eliberarea lui Ilan Shor. În primul rând, zice orheianul, orașul său natal nu a avut niciodată un asemenea primar, care timp de un an a făcut mai multe decât toți primarii la un loc. „Mai întâi este vorba de drumuri, magazine sociale, pensionarii au primit medicamente”, explică bărbatul. Magazinele sociale funcționează după modelul cartelelor. Pensionarul își perfectează o cartelă în baza legitimației de persoană care se află sub porotecție socială cu care apoi poate procura produse mai ieftine din magazinele sociale din Orhei. Asemenea magazine sociale există și în Transnistria. Acestea se numesc Veteran.

ilan-shor-logo-7.jpg

Bărbatul se întreabă de ce Dorin Drăguțanu, fostul guvernator al BNM nu se află și el în tagma acuzaților. „Unde a fost Drăguțanu atunci când se furau băncile? Toate aceste tranzacții nu puteau să se producă fără semnătura lui”, spune bărbatul care mai precizează că a venit la miting de bună voie, fără să fi fost plătit. Organizatorii au asigurat transportul pentru protestatari.

Shor face ordine în oraș

Toți oamenii intervievați la protest consideră că justiția ar trebui să închidă ochii la cauza penală intentată împotriva lui Ilan Shor. Oamenii aduc argumentul că, Shor, a făcut multe lucruri bune pentru orașul Orhei și rămân indiferenți față de idea că legea trebuie să fie una pentru toți, indiferent de statutul omului.

ilan-shor-logo-9.jpg

„În primul rând Shor a făcut ordine în oraș. Da, posibil el se face vinovat de anumite nelegiuiri, a făcut anumite greșeli. Dar uitați-vă la Chișinău, unde se fac multe construcții ilegale! La noi așa ceva este inadmisibil! Nu este vorba că Ilan Shor ar fi sădit floricele și ar fi amenajat orașul. El a făcut ordine chiar și la nivelul întreprinderilor, care au început să plătească impozite în bugetul orașului. Înainte piața din Orhei plătea în primărie 20.000 de lei acum plătește 120.000 de lei. Ceea ce a făcut Shor într-un an, nu au făcut cinci primari timp de 25 de ani. Iar acest fapt nu este pe placul politicienilor de la Chișinău, ei sunt geloși”, ne spune un bărbat de 63 de ani, care s-a prezentat drept- George.

Tinerii necooperanți

Tinerii care au venit la protest nu sunt atât de deschiși în fața presei, ba chiar sunt inhibați și cu o atitudine agresivă. Un grup de tineri zice că au venit din orașul Cricova și că nu vor să dea nici un interviu. Unul dintre ei chiar a încercat sa someze reporterul nostru să șteargă înregistrarea, reprosand că a fost filmat fără voie. Reporterul îi explică că în Moldova funcționează Codul Audiovizualului care spune că în spațiul public omul poate fi înregistrat și filmat fără a fi prevenit înainte de asta.

O atitudine similară a fost afișată și de alți doi tineri.

ilan-shor-logo-8.jpg

Bătrânii sunt cei care vorbesc mai deschis și care îl elogiază pe Shor din toate punctele de vedere. Unii zic că arestul lui Shor este o comandă politică, alții spun că Shor ar trebui să fie lăsat măcar în arest la domiciliu. De pe tribună, discursurile elogioase nu contenesc nici ele. De fapt cel mai bun discurs este al unui tânăr cu dizabilități însă cu o facultate terminată care îi mulțumește lui Shor că i-a oferit un loc de muncă.

Proces cu ușile închise

Procesul lui Shor se duce, ca și în cazul lui Vlad Filat, cu ușile închise. Jurnaliștii și operatorii se înghesuie într-un hol îngust, mai aproape de ușa judecătorului care urmează să citească decizia în urma deliberării procurorului și avocaților. Unul dintre funcționarii judecătoriei promite presei că în momentul în care judecătorul va citi decizia, presa va avea accesa la sala de judecată. Ușile se deschid în jurul orei 18:00, iar jurnaliștii și operatorii năvălesc în antreul sălii de judecată unde judecătorul citește decizia privind prelungirea arestului preventiv cu 30 de zile.

ilan-shor-logo-6.jpg

La ieșire Ilan Shor declară: „Aceasta nu este justiție, e o presiune cinică a unor misiuni diplomatice străine și mass-mediei cumpărate”.

Avocații vor contesta la Curtea de Apel

Procurorul care a cerut prelungirea arestului susține că ancheta a înaintat foarte mul și speră că în viitorul cel mai apropiat cauza penală va fi remisă în judecată. Avocaţii lui Ilan Shor spun că judecătorii nu au luat în calcul un certificat medical emis de o clinică specializată din Israel, în care se arată că fostul preşedinte al Consiliului de administrare al BEM se află la evidenţă şi că starea lui de sănătate este una precară. „Este imposibil cu astfel de boală să stea după gratii. Judecătorii nu au luat în consideraţie acest fapt”, a declarat unul dintre avocaţi. Aceştia au spus că Shor are o boală cronică la inimă. Apărătorii vor ataca decizia la Curtea de Apel. „Procurorii urmau să vină cu probe noi, însă azi nu a fost adusă nicio probă nouă. Procurorul a invocat potențiale riscuri de influențare și eschivare de la urmărirea penală. Acest lucru este neadevărat. Ilan Shor tot timpul a conlucrat cu urmărirea penală”, au spus avocații lui Shor.

ilan-shor-logo-14.jpg

Politică, Shor, Orhei
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii