Parlamentul a votat astăzi în lectură finală, extinderea termenului de lichidare a băncilor ale căror licenţe au fost retrase de Banca Naţională a Moldovei. Termenul a fost extins de la 3 la 5 ani, cu posibilitatea de a fi prelungit cu încă 2 ani, în loc de 1 an. Noile prevederi au fost aprobate în baza unui proiect de modificare şi completare a Legii instituţiilor financiare și a Legii privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice şi a întreprinzătorilor individuali.

Modificările au fost propuse de BNM, care a argumentat necesitatea lor prin faptul că lichidatorii băncilor nu reuşesc să finalizeze în termen procesul de lichidare a instituţiilor financiare. „Aceştia se confruntă cu diverse probleme ce ţin de evaluarea şi comercializare activelor, soluţionarea litigiilor în instanţele de judecată, executarea titlurilor executorii, derularea procedurii de insolvabilitate”, se menționează în nota informativă a proiectului.

Majorarea termenului de lichidare a băncilor va permite lichidatorilor să finalizeze la timp acţiunile în instanţele de judecată, dar și să recupereze datoriile. 

De menționat că, în baza noilor modificări, BNM a obținut mai multe împuterniciri.

La începutul acestui an, în proces de lichidare se aflau 11 bănci: Bancosind, BIID MB, Basarabia, Guineea, Întreprinzbancă, Oguzbank, Investprivatbank, Universalbank şi cele 3 bănci implicate în „jafului secolului”: Banca de Economii, Banca Socială, Unibank. Licențele unora din aceste bănci au fost retrase încă cu 20 de ani în urmă.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii