Parlamentul RM a aprobat în ședința de astăzi, numirea a 4 membri noi ai Consiliului de Supraveghere al BNM, pentru următorii 7 ani.

Astfel, cu votul a 48 de deputați, în această funcție au fost numiți: Dumitru Ursu, Alexandru Pelin, Valeriu Iașan și Vadim Enicov.

Alexandru Pelin a activat ca șef al Direcției juridice la BC EuroCreditBank, în perioada 2014-2016, iar în perioada 1993-2011 a fost șef al Direcției juridice la BNM. De asemenea, Pelin a activat ca avocat, precum și în calitate de consultant la MAE și MJ.

Dumitru Ursu a fost din 2013, până în prezent Președinte al Ligii bancherilor din Moldova. Acesta a activat suplimentar ca membru al colegiului MF, membru al consiliului CCI, membru al consiliului de observatori pentru Fondul Provocările Mileniului, membru al consiliului consultativ al MEC. Ursu a fost și președinte al Asociației Băncilor, Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare. El a mai activat la BNM în perioada 1992-2006, dar și la BEM, MAIB, Banca de Stat URSS.

Vadim Enicov a activat până în prezent în calitate de consilier juridic și director în Compania de Consultanță Legal Consult. Anterior acesta a activat în cadrul SIS, procuraturii, CNI.

Valeriu Iașan este manager financiar al Unității de Implementare a creditului polonez și expert financiar la o companie de consultanță. De asemenea, Iașan a fost consultant financiar la mai multe fonduri și programe internaționale. Acesta este soțul vice-ministrului sănătății, Liliana Iașan.

Conform Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei, Consiliul de Supraveghere este responsabil de organizarea unui sistem eficient de supraveghere publică independentă a activității băncii centrale. În total, Consiliul este compus din 7 membri, inclusiv guvernatorul, prim-viceguvernatorul și viceguvernatorul BNM.

În total, în cadrul concursului de selectare a candidaților pentru funcțiile de membri ai Consiliului de Supraveghere al BNM, au fost depuse 11 dosare.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii