După 6 luni de amânări, proiectului de lege privind numirea membrilor CEC a fost votat la 17 iunie, Parlamentul a confirmat noua componență a Comisiei Electorale Centrale.

Proiectul de lege atât de numire, cât și de confirmare a noilor membri CEC a fost votat de 79 de deputați.

Din Comisie vor face parte actualul președinte CEC, Iurie Ciocan,  propus de majoritatea parlamentară, ocupă poziția lui Eduard Răducanu (Răducanu și-a retras candidatura pentru a prelua fotoliul de președinte al Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal), secretar al CEC Andrei Volentir (PDM) și Vasile Gafton (reprezentant al deputaților ex-PLDM). Alții cinci membri ai comisiei propuşi spre numire sunt Veceslav Agrigoroae (PDM), Rodica Ciubotaru (PL), Sergiu Gurduza (PLDM), Maxim Lebedinschi (PSRM), Alina Russu (PCRM). 

Și președintele  Nicolae Timofti a propus un candidat, este vorba de consilierul său Vladimir Șarban.

imag 1 sursa foto realitatea.md.jpg

Sursa foto: realitatea.md

Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul Comisiei Electorale Centrale, urmează să fie aleși săptămâna viitoare, din cauza că unul dintre membrii confirmați - consilierul prezidenţial Vladimir Şarban - se află în concediu medical.

Președintele în exercițiu al Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a obținut recent al treilea mandat în cadrul instituției. Cariera sa la CEC a început în 2003, din acel an  până în 2005 a fost membru al Comisiei Electorale Centrală, iar din 2005 până în 2011 - secretar al Comisiei Electorale Centrale. Începând cu 2011 este președinte al Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova.

Mai mulți deputați sau arătat nemulțumiți de faptul că Ciocan se  regăsește iar în listele CEC iar recent deputatul PLDM Maria Ciobanu, a afirmat că: „Guvernele vin și se duc, iar Iurie Ciocan este veșnic…”

Totodată în presă au apărut mai multe speculații precum că Ciocan își va prelungi mandatul de președinte CEC. Ca să dezmintă acest fapt, Iurie Ciocan a afirmat că:  „Am acceptat propunerea venită din partea majorității parlamentare, dar am pus unele condiții. De exemplu nu voi accepta să ocup vreo funcție de conducerea a instituției, nici cea de secretar. Voi fi un membri simplu al CEC și îmi voi împărtăşi experienţa cu colegii mei”, a declarat Iurie Ciocan pentru Unimedia.

Anticoruptie.md scrie că: Ciocan și-a sporint semnificativ averea când conduce Comisia. De exemplu, pentru anul 2011, când devenea preşedinte, Ciocan nu a arătat în acte nici case, nici maşini. Atunci declara o datorie de 30.000 de dolari, un salariu anual de aproape 180.000 de lei, suma de 400.000 de lei pe care a obţinut-o în urma vânzării unui automobil, precum şi 7.000 de euro şi 14.500 de dolari, sume obţinute în afara ţării. Abia în declaraţia pentru 2012, Iurie Ciocan indică un apartament cu o suprafaţă de aproape 104 metri pătraţi cu o valoare cadastrală de 43.560 de dolari, imobil pe care l-a dobândit în aprilie 2004, la scurt timp după ce a devenit membru al CEC. Tot în declaraţia din 2012, preşedintele CEC arată o casă în capitală, pe strada Stolniceni, aflată în construcţie, scrisă pe numele soţiei sale. Locuinţa se afla în fază de construcţie, valorând cadastral 62.000 de euro. În acel an, Iurie Ciocan a dobândit o maşină de model Mercedes E 230, fabricată în 2008, cu o valoare de 20.000 de euro, pe care a luat-o în leasing.

imag 2.jpg

Casa familiei Ciocan de pe strada Stolniceni. Foto: Victor Moşneag

În ultima sa declaraţie cu privire la venituri şi proprietate, cea pentru anul 2015, Iurie Ciocan arată un salariu de 245.000 de lei, un onorariu pentru asistenţă electorală în afara ţării de peste 12.000 de dolari. Şi în 2015, casa de pe strada Stolniceni rămâne, în acte, în proces de construcţie. În registrul Cadastrului, la adresa familiei Ciocan, apare o locuinţă de 64 de metri pătraţi, pe un teren de circa opt ari. În realitate, locuinţa a fost deja ridicată, fiind una impunătoare, de circa 260 de metri pătraţi, potrivit lui Iurie Ciocan.

"Din păcate, nu am suficiente resurse financiare să o duc la bun sfârşit. Faptul că locuinţa este ridicată nu înseamnă că este finisată. Am făcut cu soţia anumite calcule şi credem că va mai dura trei-patru ani, pentru că nu reuşim. E vorba despre toate finisajele pe interior şi exterior, iar din spusele constructorilor asta înseamnă 50-60% din costul total al proiectului. Ceea ce am declarat este tot ce am reuşit să adun", afirmă Iurie Ciocan pentru anticoruptie.md.

De menționat este că, pe lângă Ciocan, din actuala componență a CEC, se regăsesc și alți doi membri mai vechi: Vasile Gafton și secretarul Andrei Volentir.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii