Partidul Democrat suferă o criză de democraţie. A arătat-o chiar recentul congres, în cadrul căruia preşedintele formaţiunii a fost ales fără nici o candidatură de alternativă. Mai mult ca atât – a fost ales unanim, ceea ce nu se încadrează în parametrii democratici. Chiar să nu fi fost şi o altă candidatură - păpuşă? Deşi înainte de congres se vehiculau nume grele, cum ar fi Pavel Filip sau Andrian Candu, lucrurile au decurs în stilul congreselor comunist-brejneviste din Uniunea Sovietică – toţi „pentru-unanim”.  Chiar şi Marian Lupu, cu tristeţe solemnă pe chip, a chemat la unitate.

S-ar putea spune că e treaba internă a partidului. Şi-a ales un rege. Ce ar mai putea fi? Premier, preşedinte de ţară? Practica moldovenească arată că lucrurile pot fi dirijate bine din umbră, or, vor fi dirijate şi mai bine din funcţii oficiale?  Justiţia,  90% din presă, majoritatea parlamentară, Guvernul, postul public Moldova 1, CCA, alte televiziuni – lista proprietăţilor neoficiale ale lui Plahotniuc poate fi continuată cu noi şi noi instituţii.

Nu ar fi foarte grav, dacă acest lucru nu ar avea consecinţe politice de lungă durată pentru întreaga societate. Aşadar, la ce să ne aşteptăm?

În primul rând va fi schimbat sistemul electoral. Obligatoriu. Nu în zădar liderii PD de mai mult timp spuneau că optează pentru sistemul mixt de alegeri, adică jumătate din deputaţi să fie aleşi pe liste, jumătate – în circumscripţii uninominale. Prin urmare, chiar dacă PD în sondaje este în scădere, nu-i o tragedie. Pentru că prin sistemul mixt, intră în Parlament şapte-opt deputaţi democraţi pe lista de partid. Apoi 40-50 de deputaţi „independenţi”, aleşi în circumscripţii uninominale, declară că aderă la grupul PD. Sau aderă fără să declare, prin votarea comună a legilor. Şi este absolut legal! O formaţiune cu ratingul de sub 10 la sută va domina şi controla încă patru ani arena politică, socială, economică şi culturală.

Ce poate legal să-l împiedice pe Plahotniuc să-şi legalizeze oficial Moldova întreagă - cu cetăţeni şi întreprinderi, teatre şi presă – drept proprietate privată? La moment, nimic. Noul Cod al audiovizualului, promovat insistent de partenerii externi, a leşinat pe undeva în drum de la Guvern spre Parlament. Pentru că acest document prevedea că nici o persoană nu poate deţine mai mult de două (!) posturi televizate. În plus, trebuie să recunoaştem, că cei care au optat împotriva domniei sale au terminat-o prost, Ţopii şi Ana Ursachi nefiind cazuri separate. Aşa că oamenii mai au şi o doză de frică sănătoasă.

Ah da, ar mai fi şi societatea civilă. Însă studentul rebel din anul doi se transformă deseori în unealtă docilă în anul cinci, când are de făcut o carieră sau de hrănit familia…

Sandu Spinu

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii