Aproape toate aparițiile publice ale controversatului politician Renato Usatîi, în perioada campaniei electorale, dar și ulterior, au fost însoțite de interpretări a unor piese cunoscute. Această pasiune a politicianului a ajuns să fie examinată în judecată, Usatîi fiind învinuit de Roman Bilîk și trupa rusă de rock ”Zveri”, că ar fi încălcat drepturile de autor asupra piesei ”Raionî, Kvartalî”, lansată de Bilîk încă în 2004. Litigiul, care a avut loc în 2015 a fost examinat în 2 instanțe: Judecătoria Buiucani și Curtea de Apel Chișinău, și ambele au fost de partea lui Usatîi.

            A folosit piesa la 13 concerte, declarând-o imnul Partidului

Районы-кварталы.jpgÎn decembrie 2015, Curtea de Apel Chișinău a examinat public apelul declarat de către Roman Bilîk și trupa de rock ”Zveri” împotriva lui Usatîi privind încălcarea dreptului de autor și drepturilor conexe asupra piesei ”Raionî, Kvartalî”, obligarea excluderii de pe pagina web a tuturor video clipurilor, în care Usatîi apare interpretând această piesă, precum și abținerea în viitor de la publicarea și reproducerea în orice fel a acestor video clipuri, confiscarea și distrugerea înregistrărilor tuturor video-urilor realizate, interzicerea interpretării și reproducerii în orice fel a piesei, fără consimțământul prealabil al autorului și interpreților, încasarea remunerării de autor și repararea prejudiciului moral.         

 Apelul a fost declarat împotriva judecătoriei Buiucani, prin care acțiunea a fost respinsă. În această cauză a intervenit accesoriu și Asociația ”Drepturi de autor și conexe”, care a fost atrasă de avocatul lui Usatîi.

Piesa ”Raionî, Kvartalî” a fost lansată în 2004, iar interpreții au aflat mai târziu că Usatîi, fără consimțământul lor a interpretat-o la cel puțin 13 concerte organizate de el împreună cu alți interpreți ruși pe teritoriul RM. Avocata trupei a motivat acțiunea și prin faptul că Usatîi a schimonosit refrenul piesei și a interpretat-o la finalul fiecărui din cele 13 concerte, organizate pe durata campaniei sale electorale pe tot teritoriul RM, declarând că această piesă este imnul partidului său politic, iar trupa ar fi fost categoric împotrivă ca Usatîi să declare piesa lor, imnul lui sau al partidului. 

Astfel, avocata a mai menționat că drepturile de autor aparțin trupei și nu au fost cedate lui Usatîi sub nici o formă. Trupa a refuzat să participe la concertele lui Usatîi și nici nu a cedat drepturile de autor pentru interpretarea pieselor lor. Potrivit avocatei, Usatîi ar fi folosit piesa pentru a-și pune în valoare propria personalitate și campania electorală.

”Я прихожу, прихожу красиво!”    

Reclamanții au fost profund indignați de schimonosirea textului refrenului din ”Я ухожу, ухожу красиво!” în ”Я прихожу, прихожу красиво!” într-un context politic cu care ei nu au dorit să fie asociați. Mai mult ca atât, Usatîi nu ar fi făcut referire la ei atunci când a interpretat piesa.
Trupa a mai solicitat ca Usatîi să fie obligat să achite 500 mii lei lui Roman Bilîk pentru încălcarea drepturilor de autor și tot atât pentru încălcarea drepturilor conexe lui Bilîk și Trupei ”Zveri”. Pentru repararea prejudiciului moral, Bilîk și Zveri au solicitat câte 1 mln de lei fiecare.

Prima instanță - Judecătoria Buiucani a respins cererea ca fiind neîntemeiată. Reclamanții au declarat apel împotriva acestei hotărâri, indicând că este ilegală. Prima instanță a menționat că Usatîi a obținut licența de interpretare a piesei de la Asociația ”Drepturi de Autor și conexe”. De asemenea, judecătoria Buiucani ar fi declarat că schimonosirea piesei a fost una minoră, fiind schimbat un singur cuvânt care nu a avut caracter jignitor și nu a prejudiciat impresia globală a piesei.

Bilîk și Zveri au mai menționat că prima instanță a modificat obiectul acțiunii din constatarea încălcării drepturilor de autor și drepturilor conexe în constatarea interpretării ilegale, ceea ce e o încălcarea a accesului la justiție.   

Curtea de Apel a considerat apelul autorilor piesei neîntemeiat și l-a respins cu menținerea hotărârii primei instanțe. Instanța a menționat că din materialele dosarului a rezultat că Usatîi a primit de la Asociația ”Drepturi de Autor și Conexe” licențele pentru interpretarea și a achitat remunerația necesară (cca 75 mii lei), iar Asociația achită ulterior titularilor dreptului de autor acești bani.

De asemenea, s-a mai stabilit că piesa ar fi fost interpretată înaintea începerii campaniei electorale și nu ar fi provocat daune morale și materiale în cuantumul cerut de trupă.

Justițiabilii RM consideră că interpretarea unor piese prin schimbarea cuvintelor este o practică comună în concertele live, iar Usatîi nu a făcut-o cu rea intenție.

Astfel, pe 10 decembrie 2015, Colegiul de Contencios Administrativ al Curții de Apel Chișinău a pronunțat Decizia de respingere a apelului declarat de Bilîk și trupa de rock ”Zveri”, menținând Hotărârea Judecătoriei Buiucani. Decizia a fost cu drept de atacare la CSJ. Apelanții ar fi avut la dispoziție 2 luni pentru aceasta.

Ședința de judecată în acest caz a fost prezidată de Iulia Cimpoi. Magistrata a activat anterior la CSJ, dar a fost retrogradată și a ajuns la CA Chișinău. La acest caz au participat și judecătorii Nicolae Craiu și Natalia Simciuc.

Usatîi a fost reprezentat de același Igor Pohilă, despre care am scris în articolul privind cauza SRL Global Prestservice vs Renato Usatâi.

Pe pagina de youtube mai apare o înregistrare în care Usatîi interpretează piesa de la care a pornit cauza: 


  

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii