Situația de pe piața valutară a Transnistriei continuă a fi discutată de deputații din stânga Nistrului, care continuă să acuze Banca Republicană Transnistreană pentru decizii  contrare legii. În cadrul ultimei ședințe plenare, aceștia au polemizat pe marginea deciziei BRT, de a percepe un comision de 10%  din valoarea valutei cumpărate de bănci și organizațiile de creditare, în cadrul licitațiilor de valută. Deputații consideră că o astfel de decizie semnifică încă un pas către devalorizare și pune în pericol situația financiară a cetățenilor.

"Măsurile concrete propuse de Parlament, în scopul stabilizării situației de pe piața valutară, au fost puse în aplicare parțial și cu întârziere", a declarat șeful Comitetului pentru politică economică, Alexander Martynov.

Pentru a discuta actuala problemă, parlamentarii l-au invitat pe președintele BRT, Eduard Kosovsky, care însă nu s-a prezentat la ședință. Amintim că, săptămâna trecută, Sovietul Suprem din Transnistria a venit cu o inițiativă pentru demiterea lui Kosovsky.

"Practic devalorizarea a avut loc. Persoanele fizice nu sunt în măsură să cumpere valută pentru achiziționarea de medicamente și alte nevoi. Parlamentarii au discutat în mod repetat modalitățile de ieșire din criză. Răspuns la solicitarea Parlamentului de a propune un nou candidat din partea președintelui, pentru conducerea BRT, nu am primit", a declarat vice-speaker-ul, Alexander Szczerba.

"Cu fiecare oră, situația de pe piața valutară se înrăutățește. Lipsa deliberată de acțiune a funcționarilor de conducere, ar putea provoca un colaps economic", a declarat parlamentarul Alexander Korshunov.

"Reprezentanții Băncii Republicane nu sunt lipsiți de acțiune, ci admit tot mai multe erori, ceea ce duce la scumpirea valutei și creșterea ratei de schimb valutar. Este o încălcare a legii în partea ce ține de ieșirea  din cursul stabilit în concepția de politică monetară", a menționat deputatul Vladislav Tydfil.

"Comisionul de 10% a fost stabilit în mod arbitrar de către BRT, fapt ce contravine normelor constituționale și Legii cu privire la bazele sistemului fiscal în RMN", a spus deputatul Oleg Petrik.

"Președinte BRT a declarat că este necesar de a devaloriza rubla cu 10%. Guvernul a oferit prognoza posibilă a inflației de 4,6%. La ultima ședință plenară, am propus autorității executive să prezinte o perspectivă strategică în cazul unei inflații de peste 5%. A trecut o săptămână, dar rezultate "zero". În cazul devalorizării de 10%, statul poate câștiga 50 de milioane de ruble, iar în cazul inflației de 5%, statul ar putea cheltui pentru plata compensațiilor păturilor sociale vulnerabile, cca 200 de milioane de ruble. La luarea deciziilor, trebuie să se țină cont de modul în care acestea pot afecta nivelul de venit al cetățenilor. Astăzi suntem martorii unei tiranii de piață, atunci când prețurile unor produse de bază au crescut ", a declarat președintele Sovietului Suprem, Vadim Krasnoselsky.

În urma discuțiilor pe marginea situației de pe piața valutară, deputații au adoptat o rezoluție. Parlamentul a cerut Procurorului RMN să verifice conformitatea deciziilor organelor de conducere a BRT cu prevederile Constituției și legilor RMN, iar dacă vor fi depistate încălcări, să întreprindă măsurile necesare. De asemenea, Sovietul Suprem a solicitat Comitetului de anchetă să prezinte, în termen de 30 de zile, informații cu privire la decizia luată, în partea ce ține de încălcarea legislației de către BRT prin stabilirea comisionului de 10% din valoarea valutei cumpărate de către bănci și organizațiile de creditare la licitațiile cu valută a BRT.


Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii