Cetățenii Republicii Moldova își vor putea ridica pensiile neîncasate și pentru o perioadă mai mare de 3 ani. 

Ieri, autoritatea constituțională a pronunțat o hotărâre definitivă privind declararea neconstituționalității unor prevederi ale legislației cu privire la modul de plată a pensiilor, după ce a fost sesizată de avocatul Dorin Cimil, care apăra un pensionar într-un dosar împotriva Casei Naționale de Asigurări Sociale Edineț.

Avocatul menționa în sesizare că restrângerea dreptului la pensie în formă de refuz de plată a pensiei neîncasate, contravine atât Constituției R.M, cât și mai multor convenții internaționale. De asemenea, avocatul a subliniat că autoritățile publice sunt obligate să aplice normele care protejează cel mai bine drepturile și interesele cetățenilor, care odată ce și-au onorat toate obligațiile față de stat (plata lunară a contribuției de asigurări sociale) sunt îndreptățiți să ceară statului asigurarea dreptului la pensie.

În urma examinării sesizării, autoritatea constituțională a constatat că limita de 3 ani aplicată până în prezent pentru încasarea retroactivă a pensiei a fost ilegală.

De asemenea, Curtea a stabilit că pensia este sursa primară de existență a beneficiarilor, iar lipsirea de dreptul la pensie este contrară normelor constituționale.

În același timp, CC a emis o adresare Parlamentului în care solicită revizuirea legislaţiei în vigoare.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii