Fostul ministru al Justiției din perioada comunistă poate ocupa din nou această funcție. Victoria Iftodi, judecător la Curtea Constituțională a Republicii Moldova, a fost propusă de către Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat (PD), pentru funcția de ministru al Justiției. Iftodi este candidatura înaintată de către democrați, după ce Alexandru Tănase a anunțat că-și dă demisia din funcție.

În urma acestei decizii, premierul Pavel Filip urmează să facă un demers către șeful statului, Igor Dodon, pentru a o numi în funcție pe Victoria Iftodi.

Plahotniuc a făcut anunțul după şedinţa Biroului Permanent al partidului. De asemenea, liderul PD a menționat că regretă demisia lui Alexandru Tănase din funcția de ministru al Justiției și i-a mulțumim că acceptase să facă parte din Guvern.

„Regretăm plecarea dumnealui din funcție în urma unei campanii de intimidare, dar îi respectăm decizia. Înțelegem că este un an electoral și unii se agață de orice pentru a se face remarcați”, a spus președintele PD.

Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a demisionat în urma publicării unei convorbiri telefonice din 2015, purtată între acesta și omul de afaceri Veaceslav Platon, despre jaful din sistemul bancar. Tănase a declarat că nu vrea să devină țintă electorală și că această demisie va însemna sfârșitul carierei publice.

Victoria Iftodi a fost ministru al Justiției în Guvernul condus de Vasile Tarlev, între 8 iulie 2004 și 19 aprilie 2005. Totodată, a deținut funcția de ambasador al Moldovei în Republica Franceză și în Republica Algeriană.

Magistrata deține în Chișinău un birou notarial care îi poartă numele, iar anterior a fost membru al Guvernului la Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate.

Victoria Iftodi a fost numită judecător la Curtea Constituțională de către cabinetul de miniștri, la data de 3 mai 2017, pentru un mandat de 6 ani.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii