Vladimir Plahotniuc şi Victor Ţopa, care în ultimii ani au finanţat campanii mediatice dure de denigrare reciprocă, au fost mai mulţi ani parteneri de afaceri şi s-au susţinut reciproc. La apusul guvernării comuniste însă, printre cei doi camarazi parcă a trecut o pisică neagră. În cele din urmă, Plahotniuc, cu ajutorul Procuraturii, pe care şi-o supune treptat, reuşeşte condamnarea lui Victor Ţopa la ani grei de puşcărie, iar Ţopa, la rândul său, îşi trage partid, mai întâi Mişcarea Antimafie, apoi Platforma DA, formaţiuni pe care le sponsorizează şi care au drept scop detronarea lui Plahotniuc. Plahotniuc, prin schemele sale, ajunge şi el lider de partid. Acesta promite stabilitate şi prosperare, iar Ţopa – reabilitarea democraţiei şi instaurarea unui stat de drept. În realitate, pare a fi o luptă pe viaţă şi moarte dintre doi oligarhi, mânaţi de ideea răzbunării şi setea de putere, o luptă în care, volens nolens, sunt atraşi cetăţenii. 

Biografiile şi carierele lui Victor Ţopa şi Vladimir Plahotniuc sunt foarte asemănătoare. Fiind ambii din raionul Nisporeni și practic de aceeaşi vârstă, au profitat din plin de haosul care a urmat după destrămarea Uniunii Sovietice, acumulând primul capital din afaceri murdare.

plahotniuc.jpg

Vladimir Plahotniuc. Sursa: evz.rotopa.png

Victor Țopa. Sursa foto: jurnal.md

Victor Ţopa reuşeşte să apuce taurul de coarne mai devreme, ajungând să deţină funcţii de răspundere în aviaţia civilă, iar Plahotniuc este pus în situaţia să muncească din greu, arătând video în cămine studenţeşti, implicându-se în trafic de fiinţe umane şi făcând bişniţă în Macedonia.

Cert este că la finele anilor 2000, cei doi, care aveau puţin peste 30 de ani, erau deja businessmeni formaţi, cu conturi grase şi relaţii bine puse la punct. 

Cum a început „prietenia” dintre Ţopa şi Plahotniuc

Interacţiunea Ţopa-Plahotniuc pare să se fi produs în 2001, odată cu preluarea puterii de către comuniştii lui Vladimir Voronin. În acel an, Victor Ţopa ajunge ministru al Transporturilor în Guvernul Tarlev, iar Plahotniuc - director comercial, apoi director la Compania petrolieră Petrom-Moldova. Atunci începe apropierea lui Plahotniuc de guvernarea comunistă, în special prin prietenia cu fiul liderului comunist, Oleg Voronin, care pe parcursul aflării tatălui său la putere, ajunge unul dintre cei mai prosperi oameni de afaceri din Republica Moldova. Plahotniuc recunoaşte într-un interviu relaţia cu Oleg Voronin şi faptul că i-a oferit acestuia consultaţii în afaceri. 

Victor Ţopa şi Vladimir Plahotniuc sunt zgârciţi la vorbă atunci când sunt întrebaţi despre relaţiile şi afacerile lor din perioada comunistă. Primul care a rupt tăcerea, a fost Victor Ţopa. În interviul oferit la 2 septembrie 2016 pentru postul de televiziune pe care îl finanţează, Jurnal TV, Victor Ţopa recunoaşte că a avut relaţii de afaceri cu Plahotniuc: „Noi cu Plahotniuc am devenit coacţionari la Victoriabank, începând cu 2004-2005 am început să lucrăm cu el împreună. Nu cunoşteam cine este omul ăsta. Mai târziu, dacă lucrezi cu el, îl vezi, îl simţi, îl cunoşti. Cam prin 2006-2007 am fost stresat, foarte tare stresat. Eu nu credeam că există aşa om pe pământ, că aşa răutate poate să existe. Şi eram în căutare, am căutat specialişti, psihologi, oameni care cunosc materia umană şi ei mi-au spus foarte clar: băiatul ăsta este un sociopat”.

Mai departe, Ţopa comunică şi câteva detalii picante: „Au fost două evenimente foarte importante. La un moment dat, în pofida faptului că Şlopac (fost director ASITO, Eugen Şlopac) a venit şi mi-a propus să cumpărăm acţiuni la ASITO, el a zis că „hai să-l prădăm, hai să-l furăm pe Şlopac”. Îi zic: „Vlad, tu eşti nebun, el a venit şi mi-a propus să cumpărăm acţiuni la un preţ normal, el mi-a propus o afacere”. Al doilea eveniment a fost aproximativ în 2007, când i-am zis: „Plahotniuc, trebuie să ne achităm cu Proidisvet (fostă acţionară la Victoriabank, Galina Proidisvet), ne-am înţeles cu doamna”. El a zis: „Nu, nu, nu, nu ne achităm. Tu ce, eşti nebun?”. Şi iată din momentul ăsta am înţeles clar, că nu putem să fim acţionari într-o bancă. Mai mult ca atât, am înţeles că noi nu putem să fim acţionari în alte bănci, noi nu putem să lucrăm în sistemul financiar împreună şi era, cred, chiar şi complicat să trăim într-o ţară împreună cu el. Ne-am aşezat, am discutat în 2010. El a zis că „dacă îmi daţi iată aşa, aşa şi aşa, eu sunt de acord să vă vând acţiunile”. Ne-am înţeles şi eu am plecat în Germania. Ca atunci când eram în Germania să primesc informaţia că într-o noapte, Plahotniuc ne-a prădat şi ne-a furat”.

Şi Plahotniuc dă de înţeles că a avut afaceri cu Ţopa: „Apropierea de Ţopi (Victor şi Viorel Ţopa) mi-a făcut un deserviciu”.

Victor Ţurcan, cel care a fondat şi a fost preşedinte mai mulţi ani la Victoriabank, declara încă în 2005: „Plahotniuc era reprezentat uneori de Viorel Țopa şi Victor Ţopa”.

țurcan.jpg

Victor Țurcan. Sursa: vipmagazin.md

Epopeea de la „Victoriabank”

Întâmplător sau nu, dar Victor Ţopa şi Vladumir Plahotniuc ajung acţionari ai Victoriabank în acelaşi timp. Victor Țopa a declarat într-un interviu că a devenit împreună cu Plahotniuc coacționar la Victoriabank în 2004-2005, când nu cunoștea „ce reprezintă omul acesta”.

În 2004 are loc aşa zisul atac raider asupra băncii. În februarie 2005, în cadrul Consiliului de Administraţie al băncii au apărut trei acţionari noi, care la început deţineau 28,6 la sută din acţiuni, iar apoi, făcând presiuni asupra altor acţionari, au mai cumpărat 4,5 la sută de acţiuni. 

Ulterior, în schemă este implicat controversatul Andrian Nichifor, consăteanul lui Plahotniuc. În primăvara anului 2005, Nichifor este la un pas de a ajunge în puşcărie, iar Plahotniuc îl salvează cu ajutorul relaţiilor sale. Ulterior, Nichifor este obligat să-i achite poliţele lui Plahotniuc. În octombrie 2005, Nichifor se plânge Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei că Ţurcan i-a cerut mită de 15 mii de dolari în schimbul favorizării acordării de către bancă a creditului de 500 mii de dolari unui agent economic.  

Victor Ţurcan pledează nevinovat, însă este arestat. Mai târziu, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat că bancherul a fost ţinut în arest ilegal. „Plahotniuc m-a ameninţat că distruge banca. M-a ameninţat că o să-mi organizeze droguri, mită, trafic de arme, doar ca să mă bage în puşcărie, că o să rămân fără casă, fără nimic. Aceleaşi întrebări pe care mi le-a adresat el în cadrul şedinţei Consiliului de Administrare mi le-au adresat ulterior reprezentanţii CCCEC. Se vede că CCCEC este mână în mână cu Plahotniuc”, declara Ţurcanu într-un interviu pentru Jurnal de Chişinău în 2005.

Ziarul „Timpul” a publicat la finele anului 2005 o parte din demersul lui Victor Ţurcanu, adresat în februarie şefului SIS, Ion Ursu. „A venit Vladimir Plahotniuc, directorul Petrom-Moldova, şi a declarat că el este proprietarul acestui pachet. Totodată, m-a atenționat că intenționează să procure o cotă de 51% din toate acţiunile băncii şi să nu încerc să-i creez obstacole”.

În 2011, Victor Ţurcan îl învinuieşte deja de nenorocirile sale pe Ţopa: „Ei și-au însușit în mod fraudulos 14% din acțiunile Victoriabank. În prezent, nici nu figurează în lista acționarilor băncii, după ce proprietarii deposedați și-au redobândit acțiunile. Pretutindeni figura Vlad Plahotniuc. Pe parcursul acestor ani însă, analizând documentele, am ajuns la concluzia că Victor şi Viorel Ţopa se foloseau de numele lui Plahotniuc”.

Victor Ţurcan revine în 2011 la președinția Victoriabank.

În 2011, Victor Topa a fost acuzat şi condamnat la ani grei de puşcărie pentru că ar fi deposedat-ode pachetul de acțiuni, sub amenințarea cu moartea, pe acționara Victoriabank, Galina Proidisvet. Ţopa a negat şi a spus că Proidisvet i-a vândut benevol acţiunile, iar plângerea ar fi depus-o sub influenţa lui Plahotniuc.

Menţionăm că Proidisvet este rudă cu Victor Ţurcan. Femeia deţinea 15 la sută din acţiunile Victoriabank, în valoare de 9 milioane de dolari.

Victor Ţopa este condamnat în 2011 la 10 ani de închisoare, iar în 2012, partenerul și fratele său, Viorel Ţopa, este condamnat  la 8 ani de închisoare.

Cei doi au declarat în repetate rânduri că, de fapt, ei au fost deposedaţi de către Vladimir Plahotniuc de 35 la sută din acţiunile Victoriabank. 

În 2010, într-o replică pentru Ziarul de Gardă, Plahotniuc îl acuza pe Victor şi Viorel Ţopa: „Fără să cunosc dedesubturile din istoria scandaloasă cu schimbarea de acţionari la „Victoriabank” în 2005, ca şi om de afaceri interesat de businessul bancar, am acceptat oferta de a mă implica în administrarea băncii. Eu am fost întotdeauna manager, angajat în diferite afaceri, pe care le-am dezvoltat cu succes. Şi era o provocare profesională să mă ocup de o bancă puternică. Dar, în rest, am avut numai surprize neplăcute din această apropiere în afaceri cu fraţii Ţopa. Am aflat ulterior ce metode criminale au utilizat ca să o deposedeze de acţiunile băncii pe Galina Proidisvet, poate şi pe alţii. Am înţeles cum şi-au bătut joc de omul care a făcut această primă instituţie bancară privată din Moldova. Şi mi-am dat seama că s-au acoperit cu numele meu şi al altor persoane, inclusiv din conducerea ţării. Din acel moment, am şi rupt orice colaborare cu dânşii şi anturajul lor”.

Legăturile dintre Ţopa, Plahotniuc şi Victor But

Întâmplător sau nu, dar relaţiile dintre Ţopa şi Plahotniuc încep să se tensioneze în 2008, după arestarea lui Victor But, fost ofiţer al armatei ruse, acuzat şi condamnat de către justiţia americană că a organizat cea mai importantă reţea privată de trafic de arme din lume. În 2010, Thailanda a hotărât să-l extrădeze pe Victor But în Statele Unite ale Americii, unde în 2012 a fost condamnat la 25 de ani de închisoare. În timpul audierilor lui But, la iveală ies mai multe momente picante, care includ Republica Moldova pe harta mondială a traficului de arme.

Investigaţiile arată că atât Plahotniuc, cât şi Ţopa, ar fi avut interacţiuni în schemele lui But în Moldova. 

Publicația germană Junge Welt, scria în iunie 2016, că Victor Țopa ar fi câștigat primul său milion din trafic cu arme, narcotice și diamante. Publicația mai susține că cel de-al doilea sau al treilea milion, Victor Țopa l-ar fi câștigat din vânzare unui avion, care i-a aparținut cancelarului german și care a ajuns în Irak.

Victor But, care a vizitat de mai multe ori Chişinăul, a implementat şi în Moldova unele din schemele sale, care îi aduceau bani buni din comerţul cu arme, iar acest lucru l-a făcut prin intermediul firmelor Renan, Jet Line International şi Aerocom. Firmele respective figurează în rapoartele Amnesty International şi Control Armes.

^15AC25DE9D63C8FFD326B48D41B883159E5C7C365B8313FB52^pimgpsh_fullsize_distr.jpg

Despre implicarea firmei Aerocom în reţeaua lui Victor But a scris în investigațiile sale Douglas Farah, un fost jurnalist  de la Washington Post. În aceste articole, firma moldovenească mai este acuzată şi de transportarea cocainei. „Aerocom, o companie din Moldova, care are legătură cu But, a obținut un contract militar american în 2004 pentru a transporta 200.000 AK-47 și milioane de runde de muniție din Bosnia în Irak”, scria Douglas Farah.

Şi Ziarul de Gardă scria în 2006 că „firma Aerocom a fost implicată în mai multe activităţi acoperite de contracte în Africa şi în Asia”. Aerocom a mai fost acuzată  şi în rapoartele organismelor internaţionale de cooperare cu dealeri de arme care au făcut tranzacţii cu Al Qaeda.

Vlad Plahotniuc a negat că ar avea legături cu firma Aerocom. Acesta a negat informaţia abia peste 4 ani, în 2010, într-un interviu pentru ziarul „Timpul”. Mai mult, la 13 septembrie 2011, Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte al Parlamentului, într-o declaraţie de presă, susţinea că, de fapt, în spatele firmei Aerocom s-ar afla „fraţii Ţopa”.

„Există informaţii despre o serie de anchete, care vizează personajele în cauză pe subiecte extrem de grave: trafic ilicit de arme cu implicarea companiei Aerocom, inclusiv în renumitul „caz Victor But”, investigat de CIA; sechestrare de persoane şi ameninţări cu moartea; cazuri aflate în atenţia agenţiilor ONU; fraude financiare în proporţii deosebit de mari, etc.”, preciza Plahotniuc într-o declaraţie remisă presei.

Viorel Ţopa a negat categoric că el sau Victor Ţopa ar avea vreo legătură cu firma Aerocom. „Este o minciună sfruntată marca Plahotniuc”, a declarat omul de afaceri.

Este curios faptul că firma Aerocom este activă şi astăzi. În calitate de fondatori figurează Valentin şi Victor Podarilov, care sunt tată şi fiu. Este interesant că în timp ce Victor Ţopa era director la AirMoldova, Valentin Podarilov era prim-vicedirector la Administraţia de stat al aviaţiei civile.

În 1997, Podarilov demisionează şi fondează firma Aerocom, în timp ce Victor Ţopa preia funcţia de director general al Administraţiei de Stat al Aviaţiei Civile, funcţie pe care o deţine până în 2001, când este numit ministru al Transporturilor în Guvernul Tarlev.

Jet Line International este o altă companie aviatică moldovenească care a figurat în rapoartele ONU pentru complicitate în traficul de arme. Firma respectivă ar fi colaborat cu Departamentul pentru Dezvoltare Internațională (DFID) pentru muncă în Irak, care a fost numit de guvernul american ca fiind asociat cu Victor But. În februarie–mai 2004, Compania Jet Line International a transmis o încărcătură pentru traficanţii de arme din Libia.

Jet Line International, care la moment este activă, a fost fondată în 2000 de către Bondarciuc Igor şi Dovjenco Leonid, şi are aceeaşi adresă juridică ca şi Aerocom: mun. Chişinău, sec. Buiucani, str. 31 August 1989, 129

Compania avia Renan Airwais SRL este înfiinţată în 1998, în calitate de fondatori figurând  alte două companii, Renan Air Corporation  şiF.T.C. Renan S.R.L. 

Ultimele două firme, împreună cu Aerocom, figurează în calitate de fondatori ai Companiei de asigurări Afes-M al cărui administrator este Victor Podarilov, fiul lui Valentin Podarilov.

Printre fondatorii nevăzuţi ai acestor firme s-ar afla şi Boris Salov, un veteran al aviaţiei moldoveneşti, un bun cunoscut atât de-al lui Victor Ţopa, cât şi de al lui Vladimir Plahotniuc.

salov.jpg

Boris Salov. Sursa: jc.md

La data de 2 august 2013, Boris Salov înfiinţează SRL Avia Invest, iar pe 31 august 2013, SRL Avia Invest a luat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău, pe un termen de 49 de ani, luând asupra sa obligaţiunea de a investi în dezvoltarea infrastructurii Aeroportului 244,2 mln euro. În 2014, preşedinte al Consiliului de Administrare al SRL Avia Invest este numit controversatul Ilan Shor.

Infiltrarea în Victoriabank

Care sunt companiile care preiau în anul 2005 un pachet important de acţiuni de la Victoriabank? Potrivit unei investigaţii Jurnal de Chişinău este vorba de companiile Atrium LTD (Belize), Victoria Invest LTD (Marea Britanie), Program Invest şi Repcor Com (Moldova), care ar fi achiziţionat acţiunile Companiei Danube Fund.

Firma Program Invest a fost deschisă la 18 mai 2004 de către Nicolai Ambroskin (1% capital) şi compania moldo-rusă Afes-M (99%). La rândul său, acţionarul principal al Afes-M este compania  Eristal Prim (79%), constituită de firmele Sapin Extrim şi Verelcom. Două treimi din acţiunile Verelcom au aparţinut lui Victor Valentinovici Podarilov, directorul Afes-M, iar o treime – Irinei Podarilov. Alţi fondatori ai Afes-M în acel moment au fost Air Moldova (5,3%), Renan(3%), şi Aerocom (5,3).

Victoria Invest Ltd era compania ce făcea legătura directă cu Plahotniuc. În toamna lui 2003, Victoria Invest Ltd a cumpărat 35% din acțiunile Petrom-Moldova, reprezentanța societății românești, controlată din 2001 de Vladimir Plahotniuc.

***

De vreo doi ani, războiul dintre cei doi oligarhi s-a transformat în unul politic. La moment, mingea se află pe câmpul lui Plahotniuc, care după scoaterea lui Marian Lupu din cursa prezidenţială şi câştigarea scrutinului din noiembrie de către Igor Dodon, a ajuns şeful partidului aflat la guvernare. Victor Ţopa, din Germania, nu se lasă bătut şi luptă cu îndârjire prin intermediul finului său, Andrei Năstase. 

Acest război ar putea lua sfârşit în toamna anului 2018. Până atunci, la sigur, vom avea parte şi de alte detalii picante despre afacerile celor doi foşti camarazi, Victor Ţopa şi Vladimir Plahotniuc.

Politică, Țopa, Plahotniuc
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Kaylaapats

24:67 22.03.2019

Hello, did you receive my offer?
from2325214cv

Ответить