Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova, a propus alegerea deputaţilor prin vot uninominal și posibilitatea ca cetăţenii să demită deputaţii. Anunţul a fost făcut în cadrul unui briefing, luni, 6 martie, la sediul formațiunii politice.

Democratul crede că în prezent este o „prăpastie mare între oameni și politicieni”, iar propunerile enunțate de către acesta ar oferi posibilitatea ca oamenii din raioane să fie reprezentați de cei pe care îi cunosc. Totodată, le oferă posibilitatea să mențină un control real asupra clasei politice și să-i sancționeze pe cei care nu-și fac treaba. 

„Votul uninominal ne dă posibilitatea ca raioanele să fie reprezentate în Parlament de oameni locali, nu de deputaţi puşi pe listă de la centru aşa cum vrea liderul de partid sau un grup de politicieni. Dacă un deputat nu lucrează bine pentru comunitatea care l-a votat sau a apelat la diferite şmecherii pentru a păcăli electoratul ca să-l aleagă, sau se dovedeşte că acest deputat este corupt şi cumpărat de grupuri de interese, dacă dezamăgeşte oamenii care l-au votat sau nu respectă votul, doar promite şi nu face nimic, atunci cetăţenii nu vor mai aştepta 4 ani să-l sancţioneze, ci îl vor putea demite imediat. Cetăţenii vor putea imediat să-şi aleagă alt deputat în locul acestuia. Astfel, cetăţenii primesc control complet asupra celui pe care îl aleg direct”, a mai spus Plahotniuc.

De asemenea, președintele democraților a mai venit cu o propunere. Acesta vrea ca moldovenii din diasporă să-şi aleagă deputații care să-i reprezinte în Parlament. „Pentru prima dată diaspora va avea posibilitatea să aleagă proprii deputaţi în Parlament. Aceștia vor fi oameni din diasporă, care să le înţeleagă problemele, să-i ajute”, a menționat Plahotniuc.

Votul uninominal reprezintă modul de alegere direct al unor candidați individuali, opus sistemului de alegere pe liste întocmite de către partide. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii