Chiar dacă lupta anticorupție este în plină desfășurare în România, acest lucru nu pare să-i descurajeze pe politicienii cu dosar penal, care vor să revină la putere și să aibă acces la banii statului.

Principalul subiect de discuție pe scena politică românească este Partidul România Unită (PRU), condus de fostul membru PSD Bogdan Diaconu. Acest partid a ajuns în atenția mass-mediei prin mesaje de extrema dreapta, care au instigat la ură, rasism, xenofobie. Bogdan Diaconu vrea să pozeze într-un protector al valorilor și simbolurilor românești, iar atitudinea asta e cu adevărat periculoasă.

expresuldeprahova.ro.jpg

Sursa: expresuldeprahova.ro

În doar o săptămână, PRU a racolat 11 parlamentari de la celelalte partide. Cel mai răsunător nume, până acum, este deputatul Sebastian Ghiță, prieten cu fostul premier Victor Ponta. Procurorii DNA l-au trimis pe Ghiță în judecată, fiind acuzat de cumpărare de influență, dare de mită, spălare de bani, șantaj și folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității. Mai exact, procurorii DNA bănuiesc că deputatul a avut acces la secrete de stat și s-a folosit de acestea pentru a-și rotunji conturile bancare.

sebastian ghita, jurnalul.ro.jpg

Sebastian Ghita, jurnalul.ro

Un al parlamentar certat cu justiția a trecut de la PSD la PRU, iar aici este vorba despre deputatul Cristian Rizea, fost candidat la Primăria Sectorului 5. În prezent, este trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență și spălare de bani. Într-un comunicat, magistrații precizau că fostul deputat PSD a recunoscut toate acuzațiile care i se aduc. Tot din rechizitoriu reiese că Rizea ar fi primit suma de 300.000 de euro pentru a face trafic de influență la RA-APPS.

cristian rizea, evz.ro.jpg

Cristian Rizea, evz.ro

Deputatul PSD Marius Manolache, finul lui Ponta, a trecut și el la PRU. Un personaj controversat pe scena politică, dacă ne amintim că a angajat pe post de consilieră o animatoare din Bamboo sau declarația sa, când a spus că parlamentarii nu sunt egali cu oamenii de rând și merită o pensie specială. 

bogdan diaconu si marius manolache, evz.ro.jpg 

Bogdan Diaconu și Marius Manolache, evz.ro

Alți parlamentari care au trecut în tabăra celor de la PRU sunt: senatorul Daniel Savu (ex-PSD) şi deputaţii Mihai Sturzu (PSD), Ion Eparu (PSD), Camelia Khraibani (PSD), Dorin Petrea (PSD - UNPR), Răzvan Tănase (PPDD - UNPR - PMP) au trecut şi ei la PRU, transmite adevarul.ro. Mirel Palada, fostul purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, a devenit purtătorul de cuvânt al PRU. Şi Mircea Geoană, preşedintele PSRo, negociază cu Bogdan Diaconu trecerea la PRU.

Intenții – atac la DNA

Acest partid se anunță a fi unul cu mesaje radicale, care va încerca să scoată la vot acel electorat care nu mai crede în lupta cu corupția și sprijină anumite persoane politice. De altfel, Bogdan Diaconu a făcut de mai multe ori apel către Victor Ponta, precizând că-l așteaptă în PRU. Dacă fostul premier se înscrie în acest partid, atunci vor crește considerabil în sondaje. Pe de altă parte, Liviu Dragnea nu-și permite să-l piardă pe Ponta înainte de alegerile parlamentare, deoarece fostul șef al Guvernului este și în prezent unul dintre politicienii în care românii își pun încrederea.

În fața lui Ponta se va ridica un mare zid – Liviu Dragnea. Dacă parlamentari precum Ghiță, Rizea Savu, Sturzu, Eparu, Khraibani, Petrea nu se regăseau pe lista pentru alegerile parlamentare din acest an, nu același lucru se poate spune și despre Ponta. Fostul premier este fără discuții una dintre locomotivele PSD la parlamentare. Totodată, Dragnea nu vrea ca voturile PSD-ului să meargă către PRU. Așa că este nevoit să ruineze negocierile dintre Diaconu și Ponta.

Numai că o gașcă formată din Ponta și Ghiță nu ar fi decât un semnal clar că se pregătește o lovitură împotriva justiției din România. De pe vremea când era șef al Executivului, Ponta își dorea un set de legi care să reducă la tăcere magistrații și să împiedice arestarea parlamentarilor. Ponta voia să construiască un zid de imunitate în jurul parlamentarilor, iar Tăriceanu, liderul ALDE, îl sprijinea în acest demers. Ghiță, la rândul său, visează la momentul în care va închide gura celor de la DNA. Surse din magistratură au precizat, în trecut, că există probe reale împotriva lui Ghiță și cel mai probabil, deputatul va fi condamnat la o pedeapsă cu executare anul viitor. Numai protestele societății civile au împiedica politicienii să-și construiască acest zid de imunitate. Totuși, imunitatea aceasta l-ar fi ajutat inclusiv pe Ponta, care e trimis în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată și complicitate la evaziune fiscală și spălarea banilor.

victor ponta, aktual24.ro.jpg

Victor Ponta, aktual24.ro

PRU va crea un precedent periculos pentru parcursul european al României. Parlamentul riscă să fie izolat pe plan internațional și nimeni nu va mai oferi credibilitate unei scene politice controlată de personaje penale.

Corupții fug după banii statului

Chiar dacă mulți dintre noii membri PRU au conturile pline și trăiesc o viață de lux, aceștia n-au renunțat la visul lor de a avea acces la fondurile statului. Cu alte cuvinte, intenția celor din PRU este să aibă grup parlamentar ca să beneficieze de fondurile pentru campania electorală. PRU are doar 10 deputați, transmite hotnews.ro, și mai are nevoie de unul singur pentru a forma un grup parlamentar, după cum scrie în legislație.

Imediat ce vor avea grup, parlamentarii PRU își pot deconta din banii statului cheltuielile de campanie electorală. Chiar și cu dosare penale, aceștia vor avea iarăși acces la banii statului, în timp ce procurorii se chinuie să-i trimită în spatele gratiilor pentru fapte de corupție. Totul va fi o altă dovadă că penalii din parlament sfidează electoratul din România.  

Ponta și Ghiță, vin cu un cadou pentru PRU

Sebastian Ghiță, proaspăt membru PRU, își face intrarea în partid cu un cadou. Un nou dosar în care este implicat alături de bunul său prieten Victor Ponta. Cei doi au fost puși, de către procurorii DNA, sub control judiciar, fiind acuzați de luare și dare de mită. Mai exact, Ponta este acuzat că a luat o mită de 220.000 de euro pentru a-i permite lui Sebastian Ghiță să candideze pe listele PSD la un nou mandat de deputat, pe care l-a și câștigat în 2012.

Problemele cu justiția ale lui Ponta sunt o piedică pentru o viitoare candidatură a sa la alegerile parlamentare din partea PSD. Social-democrații au promis că vor veni cu candidați fără probleme cu justiția. Prin urmare, listele PSD ar trebui să fie fără Victor Ponta, chiar dacă Liviu Dragnea, președintele social-democraților, a promis că îl vrea în Parlament pe fostul premier.

Totul poate fi doar o joacă între Ponta și Dragnea. Președintele PSD îl poate amăgi pe Ponta cu un loc pe liste, pentru ca într-un final să renunțe la această idee. Dragnea nu își dorește ca PRU să fure voturile social-democraților cu ajutorul fostului premier, dar nici nu-l vrea pe Ponta pe liste. Acest joc ar fi o lovitură dublă – Ponta și PRU vor fi afectați dintr-o lovitură.

Politică, PRU, România
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii