Mesajele de felicitare ale politicienilor moldoveni cu ocazia Zilei Limbii au devenit deja previzibile. Acestea continuă să fie replici politice, prin care aleșii își mențin sau atrag un anumit electorat. Cert este că, nu toți politicienii ne felicită cu „aceeași limbă”, deși, în acest an, mai mulți au fost mai determinați și nu s-au ascuns după mesaje cu „limba noastră”, „limba de stat” sau „limba țării”.

Președintele țării, Igor Dodon, a felicitat cetățenii cu limba moldovenească, subliniind că este foarte important de păstrat această denumire. Șeful statului a făcut referire la Legea cu privire la funcţionarea limbilor pe teritoriul Republicii Moldova (denumirea corectă: Legea cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldoveneşti, declarată în iunie 2018 depășită și inutilă de către Curtea Constituțională n.a), susținând că moldoveneasca este limba oficială.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a scris că astăzi „putem vorbi limba română” și ne-a îndemnat „să fim mândri de limba noastră”.

Premierul Pavel Filip a urat la mulți ani „Limbii Noastre cea Română”, menționând că în 2013 aceasta a revenit la ea acasă (referire la o Hotărâre a Curții Constituționale din 2013, prin care limba română a fost declarată limba oficială a Republicii Moldova n.a.). Prim-ministrul a mai scris că „putem sărbători limba română nu doar pe 31 august, ci in fiecare zi, încercând să o vorbim corect și învățându-i și pe copiii noștri să facă același lucru”.

Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a postat o adresare în care subliniază că astăzi se sărbătorește Limba Română și și-a exprimat dorința ca „următoarele generații să vorbească limba română excelent”.

Și reprezentanții opoziției extraparlamentare au felicitat cetățenii cu ocazia Limbii Române. Lidera PAS, Maia Sandu, a menționat că va lupta „ca limba română să-și găsească locul în Constituție așa cum merită”, iar liderul PPDA, Andrei Năstase, a spus că „Limba română ar trebui să ne unească pe toți”.

Președintele PL, Mihai Ghimpu, a scris felicitarea încă pe 30 august și a menționat că sărbătorim „Ziua limbii române, ziua mamei noastre”. Politicianul a ținut să sublinieze că s-a luptat mult ca această limbă să fie declarată oficială, iar din mesajul său nu au lipsit referirile la regimul comunist, Siberia și Unire.

Și fostul primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, a felicitat cetățenii cu „Limba Noastră cea Română”. Chirtoacă a menționat că „această sărbătoare simbol ne va ajuta să facem Unirea și România Mare în vechile hotare!”.

Dacă doriți să vedeți cum ne-au felicitat politicienii anul trecut, citiți articolul nostru aici.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii