Liderii mai multor formațiuni au salutat demisia primarului suspendat al capitalei, Dorin Chirtoacă. Unii politicieni au catalogat gestul drept unul util, iar alții drept întârziat, întrucât edilul s-ar fi „discreditat moral și profesional”.

În urma prezentării demisiei, primarul interimar al capitalei, Silvia Radu, a fost printre primii care au salutat decizia edilului de a demisiona. „Așa cum am spus de la început, cred că interimatul trebuie să fie doar pentru o perioadă scurtă, deoarece Primăria are nevoie de o conducere care să-i asigure stabilitatea. Îmi voi face datoria în calitatea de primar general interimar până vor fi finalizate alegerile”, a scris Silvia Radu pe pagina sa de Facebook.

Nu s-a lăsat mult așteptată nici reacția președintelui fracțiunii socialiștilor în Consiliul Municipal Chișinău, Ion Ceban, care a specificat că demisia e una din puținele decizii corecte pe care le-a luat Dorin Chirtoaca în cei 10 ani de mandat. „Alegerile anticipate trebuie organizate atât în Chișinău, cât și la Bălți cât mai rapid. Ideal ar fi ca acestea să fie desfășurate în aceeași zi cu cele parlamentare anticipate pe țară, tot în luna mai curent”, a afirmat Ceban.

Solicitat de CrimeMoldova, consilierul municipal din partea Partidului Politic „Partidul Nostru”, Ilian Cașu, a menționat că demisia lui Dorin Chirtoacă a avut loc, după ce acesta a fost presat de mai mulți factori. „Plecarea din funcție a lui Chirtoacă a avut loc, ca în cazul demisiei primarului de Bălți, „sub influența regimului Plahotniuc”. Norma legală prevede în acest caz organizarea alegerilor, însă e greu să apreciem evenimentele ce vor urma, întrucât statul nostru este capturat”, a precizat Cașu.

În scurt timp de la demisie, Partidul Acțiune și Solidaritate a anunțat pe pagina sa de Facebook că demisia lui Dorin Chirtoacă se cerea demult. „Chișinăul poate fi scos acum din mâinile corupților care s-au instalat la primărie și noi vom face tot posibilul pentru aceasta. Totodată, trebuie să dăm dovadă de vigilență, maturitate politică și să nu permitem guvernării Plahotniuc-Dodon să deturneze procesul electoral”, se specifică în mesaj.

De asemenea, liderul PPDA, Andrei Năstase a remarcat că „demisia lui Dorin Chirtoacă este un gest util”.

Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari, a precizat pentru CrimeMoldova că demisia edilului ar fi un lucru firesc și întârziat. „În ultima perioadă această persoană s-a discreditat moral și profesional. Municipalitatea s-a transformat în una dintre cele mai corupte structuri. Ne-am obișnuit cu acuzațiile aduse din partea persoanelor suspectate de săvârșirea mai multor infracțiuni, care intenționează să politizeze probele din dosar. Totuși, trebuie să mai luăm în calcul că ne aflăm într-un an electoral”, a spus Gămurari.

Amintim că, Dorin Chirtoacă și-a anunțat vineri, 16 februarie, demisia. Edilul afirmă că pleacă din funcție în semn de protest față de abuzurile din cadrul Primăriei capitalei. 

Următoarele alegeri locale în capitală ar putea avea loc la data de 20 mai.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii