Actualul președinte al Curții Constituționale a Republicii Moldova a publicat pe pagina sa oficială o părere separată privind lichidarea imunității parlamentare.

Părerea lui Tănase se rezumă la faptul că lichidarea imunității în Republica Moldova poate fi o glumă nereușită în privința anumitor persoane, care vor deveni vulnerabile și vor fi supuse persecuțiilor sau răzbunărilor de natură politică: ”Consider greșită intenția autorilor proiectului de a diminua independența deputaților, bazându-se pe creșterea iluzorie a onestității acestora. În contextul Republicii Moldova, vulnerabilitatea în fața autorităților represive poate afecta esența parlamentarismului ca sistem, în care parlamentul, ales de popor, influențează și controlează toate celelalte autorități. În cele din urmă, se poate ajunge la aceea că nu vom avea nici parlamentarism ca atare și nici deputați cinstiți .”

Alexandru Tănase s-a mai expus împotriva lichidării imunității încă în 2011: ”Constituția este garantul democrației și statului de drept  ca principii fundamentale ale statului Republica Moldova. Drept urmare, aplicarea prevederilor Constituției pentru constrângerea democrației sau devierea de la esența statutului de drept ar fi contrare însăși spiritului Constituției, iar modificările propuse implică aceste riscuri”.

În 2011 Tănase a prezentat, în calitate de exemple a faptului că lichidarea imunității poate fi îndreptată împotriva opoziției, declarațiile de lichidarea a imunității  deputaților din partea opoziției: Nicolai Alexei, Iurie Roșca, Ștefan Secăreanu, Vlad Cubreacov, Valentina Chilata, Eugeniu Gîrlă, Nicolae Malachi, Ion Guțu, Ion Ciontoloi, Serafim Urecheanu, Vasile Colța, Anatolie Păpușoi și Vladimir Voronin.

Astăzi Tănase nu vorbește despre așa exemple și nici despre faptul că imunitatea nu împiedică urmărirea penală, dar, cu toate acestea, ”cazul Filat” vine să confirme aceste constatări.

În pofida părerii personale a președintelul Curții Constituționale, membrii acesteia s-au expus pozitiv asupra proiectului de lege.

парламент.jpg

La ora actuală, părerile experților se rezumă la aceea că, cel mai probabil, în Parlament se vor găsi suficiente voturi în favoarea modificării Constituției la capitolul imunității parlamentare. Acest lucru a fost declarat în cadrul emisiunii ”Moldova în direct” de către deputații PDM, PSRM și PL.

Deputatul PD, Serghei Sîrbu, consideră că lichidarea imunității îi va face pe toți egali în fața legii și a menționat despre faptul că există deputați care au un comportament provocator și își folosesc în mod deschis imunitatea. Anume împotriva lor trebuie să se îndrepte acest proiect de lege.

Deputatul PSRM, Vasile Bolea, consideră că lichidarea imunității este necesară și în privința altor categorii de funcționari, cum ar fi – guvernatorul Băncii Naționale, judecători etc. Acesta admite că, în rândul Partidului Democrat, există deputați care nu-și doresc pierderea imunității și este posibil ca din cauza lor proiectul de lege să nu fie aprobat.

Deputatul PL, Ion Casian, a declarat că toți colegii lui de partid vor vota pentru lichidarea imunității parlamentare.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii