Nicolae Timofti este obligat să accepte candidatura lui Grigori Colev la funcţia de vicepreşedinte al Curţii de Apel Comrat. Asta după ce președintele ţării l-a criticat de trei ori în corespondenţa sa cu Consiliului Superior al Magistraturii. Totuși de această dată, legea îl obligă pe Timoti să semneze decretul. 

Potrivit anticoruptie.md, Consiliul Superior al Magistraturii l-a propus pe Grigori Colev, judecător la Curtea de Apel Comrat, la funcţia de vicepreşedinte al instanţei încă în luna mai, precizând că are o reputaţie ireproşabilă, deşi preşedintele Nicolae Timofti a indicat în actele sale că magistratul are probleme de integritate. La şedinţa de marţi, 26 iulie, CSM l-a propus din nou pe Grigori Colev la aceeaşi funcţie. Potrivit legii, de această dată şeful statului este obligat să-l avanseze.  

Anterior, Colev împreună cu alţi doi colegi - Ștefan Starciuc şi Serghei Gubenco - au fost propuşi la funcția de magistrat la Curtea de Apel Comrat. Nicolae Timofti nu i-a acceptat, cerând CSM-ului să-i verifice suplimentar. „De menţionat că informaţiile prezentate de SIS diferă esenţial de cele care se conţin în avizele consultative anterioare în baza cărora candidaţii la funcţia de judecător au fost consideraţi de CSM ca fiind compatibili cu interesele funcţiei publice. (...) În viziunea mea, acţiunile domnilor Serghei Gubenco, Grigori Colev şi Ştefan Starciuc, vizate în sesizarea SIS, inclusiv cele întreprinse în procesul înfăptuirii justiţiei în unele cazuri, sunt acţiuni desfăşurate cu abateri de la normele Legii cu privire la statutul judecătorului şi ale Codului de etică a judecătorului, precum şi în condiţiile existenţei conflictului de interese”, se arată într-un act semnat de şeful statului în decembrie 2014. 

În aprilie 2015 situația se repetă, iar Nicolae Timofti reacționează la fel de dur la adresa celor trei magistrați. „Constat o situaţie paradoxală în CSM – organ care exercită autoadministrarea judecătorească, nu a examinat conţinutul avizelor consultative ale organului de verificare a titularilor şi a candidaţilor la funcţii publice – Serviciul de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova. Cu atât mai mult că iniţierea verificării suplimentare a candidaţilor menţionaţi a fost dispusă de către însuşi CSM”, se arată în scrisoarea prin care Nicolae Timofti a informat CSM că respinge cele trei candidaturi.

În mai, la o şedinţă a CSM, Starciuc, Gubenco şi Colev au cerut să fie propuși repetat șefului statului, iar după lungi dezbateri, CSM i-a propus repetat pe cei doi magistrați la funcţia de judecător la Curtea de Apel Comrat. Aşa că preşedintele Timofti a semnat decretul. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii