La șapte ani de la evenimentele din aprilie 2009, Procuratura Generală  a prezentat mai multe date statistice.

În privinţa persoanelor care au participat activ la dezordini în masă, însoţite de devastarea Preşedinţiei şi Parlamentul, la comiterea actelor de huliganism, la sustrageri deschise a bunurilor din aceste edificii, oamenii legii au pornit 102 cauze penale. Dintre acestea 31 de cauze penale au fost expediate în judecată, 68 de cauze penale, ce vizau  178 persoane, urmărirea penală a fost încetată, iar 3 cauze penale în privinţa a 6 persoane au fost suspendate.

În cazul polițiștilor implicați în cazuri de tortură, sau exces de putere, procurorii au înregistrat 71 cauze penale.

Astfel,  42 dintre oamenii legii vor răspunde pentru tortură, iar 19 sunt învinuiți de exces de putere sau depăşirea atribuţiilor de serviciu.

Din totalul de cazuri, 28 dosare au fost finalizate şi expediate în judecată, iar în restul cazurilor, urmărirea penală a fost încetată din lipsa probelor.

Totodată, 17 sentinţe în privinţa a 27 persoane au devenit irevocabile, 14 persoane au fost achitate, iar 11 oameni au fost condamnați contravențional, sau penal.  

Potrivit procurorilor, deşi majoritatea cauzelor penale vizând acţiunile ilegale comise de poliţişti au fost expediate în instanţele de judecată încă în anii 2009 şi 2010,  până în prezent, la examinarea a 13 dosare în privinţa a 24 de poliţişti se admit tergiversări.

Spre exemplu, cauza penală, care îl vizează pe Iacob Gumeniţă a fost  expediat instanţei de judecată în mai 2010. Acesta este bănuit că și-a depășit atribuțiile de serviciu în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Până în prezent, cauza penală se află pe rol în Judecătoria Buiucani, unde au avut loc mai  multe şedinţe, fără a fi pronunţat verdictul.
Un alt caz tergiversat este a lui Petru Corduneanu şi Dumitru Russu. Cauzele penale au ost expediate în judecată, în februarie 2010 pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu. După ce Judecătoria Buiucani i-a achitat pe ambii în august 2014, procurorii au declarat apel, iar în prezent cauza se află pe rolul Curţii de Apel Chişinău.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii