Magistrata Judecătoriei Buiucani, Olga Cojocaru a scăpat de urmărire penală. Deşi procurorul General interimar, Eduard Harunjen a solicitat astăzi acordul pentru pornirea urmăririi penale într-un caz în care acţiunile judecătoarei ar întruni elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art.307 Cod penal - pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei încheieri contrare legii, Consiliul Superior al Magistraturii  nu a acceptat sesizarea.  

Potrivit Procuraturii Generale, în luna martie 2016, respectivul magistrat a respins demersul Procuraturii Anticorupţie privind aplicarea, în privinţa fostului Preşedinte al Comitetului de creditare ai BC “Banca de Economii” SA, a măsurii preventive – arestul preventiv pentru 30 de zile. Prin urmare, judecătorul a admis cererea avocaţilor privind revocarea măsurii preventive – arestul preventiv, cu eliberarea imediată a inculpatului din sala de judecată, chiar dacă termenul de arest preventiv, aplicat anterior în privinţa acestuia, nu expiraseră. Mai mult ca atât, magistratul a aplicat o normă de procedură, care nu putea fi aplicată în speţă deoarece reglemetează o altă etapă a procesului.

Acest lucru s-a întîmplat în condiţiile în care, Procuratura Anticorupţie trimisese în judecată al zecelea dosar de învinuire a fostului Preşedinte al Comitetului de creditare al BEM, acuzat că, de comun cu alţi patru foşti membri ai Comitetului au acordat credite neperformante în sumă de 244 milioane lei. Încheierea judecătorului a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Chişinău, care a apreciat drept ilegală soluţia adoptată de instanţa de fond, care a omis să-şi argumenteze poziţia în fapt şi în drept.

Circumstanţele faptice, constatate de procurori, precum şi probele administrate au conturat  o bănuială rezonabilă privind comiterea de către respectivul judecător a infracţiunii sus-enunţate, nefiind stabilite careva circumstanţe ce ar exclude pornirea urmăririi penale.

Pe durata ultimilor doi ani, acesta este al nouălea magistrat care scapă de urmărire penală, după ce CSM respinge demersul Procurorului General la eliberarea acordului la pornirea urmăririi penale pentru comiterea unor astfel de infracţiuni  şi anume - pronunţarea cu bună-ştiinţă a unor decizii contrare legii.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii