Controversatul politician Renato Usatîi, preşedintele "Partidului nostru" și primar de Bălți a fost invitatul emisiunii Interpol de ieri, de la postul TV7, în cadrul căreia a vorbit despre Platon, Plahotniuc, întâlnirile lui cu Plahotniuc, scenariile alegerilor prezidențiale și chemarea lui la procuratură.

Amintim că, în cadrul unei alte emisiuni, ”Puterea a patra” de la N4, difuzată săptămâna trecută, Renato Usatîi, a declarat că, Vlad Plahotniuc, i-ar fi propus 1 500 000 dolari ca să părăsească țara în perioada septembrie-noiembrie 2016. Tot ieri, Usatîi, urma să depună mărturii pe acest caz, dar nu s-a prezentat în fața procurorului. 

În cadrul emisiunii Interpol, acesta a menționat că nu s-a prezentat la Procuratura Anticorupție, pentru că mai mulți avocați cu care s-a consultat, au declarat că citarea lui a fost de fapt o capcană, și că aceasta nu a fost făcută conform procedurii. De asemenea, controversatul politician a declarat că dacă înainte Vladimir Plahotniuc doar controla Procuratura, acum acesta o conduce.

Declarându-se unul dintre cei mai informați oameni din Moldova, Usatîi a făcut mai multe dezvăluiri specifice lui, în care au fost pomeniți majoritatea politicienilor aflați pe scena politică actuală.

Primarul de Bălți susține că Plahotniuc nu a putut să-l cumpere, așa cum a procedat cu unii deputați sau procurori.

Controversatul politician a declară că vice-președintele PD, Vladimir Plahotniuc este în prezent monitorizat de Interpol, având deschise mai multe dosare penale în diferite țări.

Cu referire la Platon, în privința căruia procuratura a eliberat mandat de arest, Usatîi a declarat că acesta a fost partener a lui Vlad Plahotniuc, adăugând că în Moldova, nici o afacere cu mulți bani nu se face fără parteneriatul cu Plahotniuc. Potrivit declarațiilor lui, Platon cumpărase de la Plahotniuc o cotă de acțiuni de 39% la Victoriabank. Ulterior, Iaralov, numele căruia a apărut în presă ca fiind coordonatorul furtului miliardului, l-ar fi impus pe Platon să vândă această cotă. Ultimul a încercat să pună în aplicare la această bancă, scheme similare cu cele de la Banca Socială, Unibank și Banca de Economii. Acesta lucru l-ar fi nemulțumit pe Plahotniuc, pentru că Victoriabank era asociată cu el, și astfel a rămas beneficiarul de facto a cotei de 40%. 

Usatîi consideră că Platon ar putea începe să vorbească despre toate schemele de contrabandă din timpul lui Voronin, mafia cărnii, scheme în urma cărora s-au făcut mulţi bani și că e pregătit de război cu Plahotniuc, care va începe să aibă probleme. El susține că, de asemenea, deține informații în privința lui Plahotniuc, care vor fi dezvăluite în Rusia.

El consideră că Shor a dat depoziţii şi împotriva lui Platon şi încă la zece oameni și chiar dacă ar vrea să mai scrie depoziţii pe cineva, nimeni nu-i permite. 

Usatîi dezminte faptul că Serghei Iaralov este coordonatorul furtului miliardului, declarând că acest rol îi aparține lui Plahotniuc, iar Iaralov a fost doar creierul schemelor.

Referitor la întâlnirile sale cu Plahotniuc, Usatîi a menționat că acestea au fost două și au avut loc la inițiativa lui. La una din întâlniri, Plahotniuc i-ar fi reproșat că din cauza protestelor organizate de Usatîi și alte partide el nu a devenit premier. ” Mi-a spus că pe Andrei Năstase îl termină până la capăt, apoi au apărut filme cu Năstase. Dar mie mi-a spus ca să nu-l încurc, îmi oferă 1,5 milioane de dolari lunar, pentru ca în septembrie să pregătească ceva ca oamenii să iasă în stradă. Mie mi-a spus să plec prin luna septembrie, să mă întorc după Anul Nou şi să mă ocup de politică. El în ţara asta se teme de doi oameni, de mine şi de Andrei Năstase” a declarat liderul Partidului Nostru.

Despre scenariile alegerilor prezidențiale, Usatîi a declarat că deţine informaţii despre 3 persoane pe care Vladimir Plahotniuc le pregăteşte pentru funcţia de preşedinte. Una dintre acestea este Iurie Leancă, dar mai sunt câteva candidaturi, care nu sunt cunoscute, deocamdată. 

La aceeași temă, Usatîi a menționat că a avut discuții cu liderul PSRM, Igor Dodon, despre care nu poate da prea multe detalii. Ei s-au înțeles doar că, în cazul în care candidatul lor nu ajunge în turul doi, nu vor susține nici pe Maia Sandu, nici pe Plahotniuc. El mai afirmă că, candidatura lui Dodon nu este interesantă pentru Plahotniuc. Dacă îl va susține pe Dodon sau pe Năstase în turul doi al alegerilor prezidențiale, Usatîi urmează să se gândească.

Usatîi nu crede că în SUA se vor întreprinde măsuri împotriva lui Plahotniuc, pentru că acesta are contacte peste tot.

  Printre ”prognozele politice” ale controversatului politician se numără și eliberarea apropiată a lui Shor, anticipate în 2017, noi proteste, reținerea de noi persoane pentru a arăta că se descoperă furtul miliardului, etc.

Cât de adevăr se ascunde după aceste declarații și câte din prognoze se vor adeveri, urmează să vedem. 

Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție, a declarat ieri presei că Renato Usatîi va mai fi chemat la audieri pentru a face declarații iar dacă acesta nu se va prezenta nici ulterior, înseamnă că ”fapta respectivă nu a avut loc și este doar un show mediatic”.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii