După ce Curtea Constituțională a obligat autoritățile să modifice legea, astfel încât informațiile privind judecătorii vizați în dosare la CEDO să fie publice, Ministerul Justiției reacționează.

Oficialii propun modificarea Legii, care prevede acum că orice corespondență dintre Agent și alte instituții este secretă. Noile completări la lege prevăd ca Ministerul Justiției să limiteze accesul la informația legată de înțelegerile amiabile, deși Guvernul este obligat să achite despăgubiri din bani publici pentru fiecare dosar pierdut la CEDO.

Potrivit bizlaw.md, autorii proiectului propun ca „prin derogare de la prevederile alin. (1), corespondența Agentului Guvernamental cu Curtea Europeană și autoritățile naționale privind reglementarea amiabilă a unei cauze aflate pe rolul Curții sau formularea unei declarații unilaterale, este confidențială și nu poate fi făcută publică”. 

Amintim că magistrații Curții au atras atenția asupra faptului că articolul 34 din Constituție obligă autoritățile statului să comunice informații de interes public, iar secretizarea unor informații nu este justificată legal, decât dacă urmărește un scop legitim. În consecință, Parlamentul urmează să modifice legea, astfel încât să rămână restricții pentru unele categorii de informații, însă norma legală să nu fie mai restrictivă decât normele prevăzute în Convenție.

Discuția la acest subiect a pornit după ce în octombrie anul trecut, juriștii au solicitat Ministerului Justiției numele unor judecători care au judecat un dosar, ajuns la CEDO și pentru care Republica Moldova a fost condamnată, însă autoritatea a refuzat să facă publice astfel de informații, invocând prevederile noii legi.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii