În perioada 31 octombrie – 11 noiembrie curent, guvernul Republicii Moldova urmează să prezinte Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, raportul pe ţară privind respectarea drepturilor omului în Republica Moldova, al doilea de acest fel de până în prezent.

Ieri, Ministerul Justiției a prezentat acest raport în ședință publică, la care au participat și reprezentanții societății civile.

Raportul prezintă realizările Guvernului la capitolul drepturilor omului, în diferite domenii, inclusiv justiția și corupția; evenimentele din 7 Aprilie 2009 și regiunea transnistreană.

Astfel, potrivit raportului, la capitolul justiție și corupție, statisticile arată că au fost realizate 378 de acțiuni din Planul de acţiuni pentru implementarea Strategiei de reformă a sectorului justiţiei pentru anii 2011–2016, din numărul total de 487 (77.6%). Printre realizările majore în domeniul justiției se numără creșterea finanţării instanţelor judecătoreşti, instituirea sistemului de selectare a candidaţilor la funcţiile de judecător; utilizarea programului de gestionare a dosarelor PIGD și înregistrarea audio a ședințelor de judecată (deși acesta a fost în repetate rânduri, criticat), reformarea instituției imunității judecătorilor; reforma MAI; aprobarea Noii Legi cu privire la procuratură etc.

La capitolul corupției, se menționează despre adoptarea unui pachet amplu de legi anticorupţie prin care a fost aprobată creşterea de 3 ori a plafonului amenzilor pentru infracţiunile de corupţie și a termenului pentru care este aplicată privarea de dreptul de a ocupa a funcţii publice; instituirea confiscării extinse; includerea infracțiunii privind “îmbogățirea ilicită”; interdicția discuțiilor în afara sălii de judecată a judecătorului cu alte persoane; obligativitatea testării cu poligraf a candidaților la funcția de judecător şi procuror; adoptarea Legii privind testarea integrității profesionale, a celei privind răspunderea disciplinară a judecătorilor și a celei cu privire la reorganizarea sistemului instanțelor judecătorești etc.

Cât privește măsurile întreprinse de Moldova pentru elucidarea evenimentelor din 7 aprilie 2009, au fost prezentate mai multe cifre despre cauzele penale inițiate/finisate, decizii pronunțate, numărul polițiștilor cercetați/condamnați/achitați/suspendați etc. Totuși, în opinia reprezentanților societății civile, care au participat la prezentarea raportului, acesta trebuie completat cu informații mai detaliate privind evenimentele din 7 aprilie 2009. Reprezentantul Centrului de Resurse Juridice, Ion Guzun, a menţionat că în raport ar trebui să fie scris că unii procurori şi avocaţi implicaţi în actele de încălcare a drepturilor cetăţenilor în timpul şi după evenimentele din 7 aprilie 2009 au fost avansaţi în funcţii.

D2E0D419-FA9B-480B-9BF0-7EFB3817DBAC_w987_r1_s.jpg

  Sursa : europalibera.com

În ceea ce privește regiunea transnistreană, în raport se menționează că aceasta rămâne un vid mare în ceea ce privește protecția drepturilor omului. Experta Nicoleta Hriplivîi de la Asociaţia „Promo-Lex”, citată de europaliberă.org, a declarat că situaţia din stânga Nistrului a fost slab tratată în raport, mai ales că recent, Promo-Lex a vorbit depre faptul că în regiunea transnistreană sunt numeroase cazuri când cetăţenii nu au acces la o justiţie corectă şi când le sunt încălcate drepturile.

Meționăm că în raport au fost menționate și realizările privind respectarea drepturilor omului în ce privește nediscriminarea; minoritățile naționale; dreptul la educație și la limba de stat; tortura și condițiile de detenție; libertatea de religie, expresie și asociere; drepturile femeilor și violența în familie; drepturile copilului și justiția juvenilă; traficul de ființe umane; persoanele cu dizabilități; dreptul la sănătate al persoanelor care trăiesc cu HIV/SIDA și Hepatita C. 

Viceministrul Justiției, Eduard Serbenco a spus că propunerile societăţii civile vor fi luate în considerare la completarea raportului. 

Versiunea integrală a raportului privind UPR din 2016, prezentată de ministerul Justiției, poate fi citită AICI.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii