Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins înregistrarea grupului de inițiativă privind desfășurarea referendumului republican legislativ privind anularea sistemului de vot mixt, aprobat în vara anului 2017. Decizia a fost aprobată de membrii CEC astăzi, 12 ianuarie, cu 6 voturi pro și 2 contra.

Membrii CEC au respins cererea pe motiv că ar exista mai multe neconcordanțe în declarațiile și documentele prezentate de grupul de inițiativă. „Comisia a depistat că o persoană figurează de două ori pe listă, iar la adunarea de constituire nu au fost prezenți numărul indicat în procesul verbal – 735, ci doar 639”, a spus președintele CEC, Alina Rusu. Totodată, respingerea a fost motivată prin lipsa procesului verbal privind desemnarea trezorierului și a membrilor Biroului grupului de inițiativă.

De asemenea, a fost invocat faptul că sistemul electoral nu poate fi modificat cu mai puțin de un an înainte de alegeri, argument respins de membrii grupului.

De cealaltă parte, reprezentanții grupului de inițiativă au declarat că decizia constituie o violare constituțională a dreptului poporului de a iniția referendumuri legislative. De asemenea, aceștia au spus că CEC a dat dovadă că e un organ controlat politic și că s-a folosit de diverse pretexte pentru a respinge cererea.

Reprezentanții societății civile au anunțat la 21 noiembrie 2017 despre intenția de a desfășura, până la alegerile parlamentare din 2018, un referendum național pentru anularea legii privind votul mixt. Aceștia au menționat că ideea referendumului este o inițiativă apolitică și cetățenească. Printre inițiatori se numără reprezentanții Institutului Politici Publice, Transparecy International Moldova, Centrul de Politici și Reforme, activiști civici etc.

La scurt timp, opoziția parlamentară și extraparlamentară, printre Partidul Nostru, Platforma DA și Partidul Comuniștilor, a declarat că intenționează să susțină inițiativa prin colectarea semnăturilor necesare inițierii plebiscitului.

Legea privind sistemul de vot mixt a fost votată în lectură finală pe 20 iulie 2017 de către 74 de deputați. Acesta a fost un proiect comasat, format din proiectul de lege al PD privind sistemul uninominal și cel al PSRM privind sistemul mixt, ultimul rămânând de bază. Votarea a fost însoțită de protestele opoziției.

Următoarele alegeri parlamentare, prevăzute pentru 2018, ar putea fi desfășurate în baza noului sistem.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii