Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins din nou înregistrarea grupului de inițiativă pentru desfășurarea referendumului republican legislativ privind anularea sistemului de vot mixt, aprobat în vara anului 2017. Decizia a fost aprobată de membrii CEC ieri, 12 martie, la exact două luni de la primul refuz în acest sens.

De această dată, CEC a invocat necorespunderea inițiativei cu prevederile Codului bunelor practici în materie electorală, adoptat de Comisia de la Veneţia. Documentul prevede că exercițiul nu poate fi aprobat decât cel puţin cu un an înainte de alegeri.

Potrivit CEC, inițierea modificării sistemului electoral cu mai puțin de un an până la alegerile parlamentare nu poate duce la stabilitatea dreptului electoral.

În timpul ședinței CEC, la sediul instituției au protesta mai multe persoane, fiind prezenți și polițiști. Un reprezentant al societății civile a menționat că „decizia CEC este una antidemocratică și contrară voinței cetățenilor, iar motivele expuse reprezintă doar niște pretexte”.

Amintim că, la 12 ianuarie 2018, membrii CEC au respins cererea de înregistrare a aceluiași grup de inițiativă pe motiv că ar exista mai multe neconcordanțe în declarațiile și documentele prezentate de acesta. Tot atunci a fost invocat și faptul că sistemul electoral nu poate fi modificat cu mai puțin de un an înainte de alegeri, argument respins de membrii grupului.

Reprezentanții societății civile au anunțat la 21 noiembrie 2017 despre intenția de a desfășura, până la alegerile parlamentare din 2018, un referendum național pentru anularea legii privind votul mixt.

Legea privind sistemul de vot mixt a fost votată în lectură finală pe 20 iulie 2017 de către 74 de deputați. Acesta a fost un proiect comasat, format din proiectul de lege al PD privind sistemul uninominal și cel al PSRM privind sistemul mixt, ultimul rămânând de bază. Votarea a fost însoțită de protestele opoziției.

Următoarele alegeri parlamentare, prevăzute pentru noiembrie 2018, ar putea fi desfășurate în baza noului sistem.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii