Din întâi august, în țara noastră vor activa doar două procuraturi specializate, în comparație cu nouă, câte sunt acum. Astfel va fi creată Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, instituție specializată în exercitarea şi conducerea urmăririi penale, reprezentarea învinuirii în instanţele de judecată în cauzele vizând infracţiunile de tortură, cele cu caracter terorist, cele săvîrşite de organizaţiile criminale, precum şi în alte cauze date în competenţa sa prin lege.

De asemenea, Procuraturii Anticorupţie îşi va continua eforturile în exercitarea urmăririi penale în cauzele de corupţie, va conduce urmărirea penală în cauzele instrumentate de Centrul Naţional Anticorupţie şi va reprezenta învinuirea în instanţele de judecată pe dosarele de corupţie.

Cele două procuraturi specializate vor fi conduse de câte un procuror-şef, asimilat adjunctului Procurorului General şi îşi vor exercita atribuţiile pe întreg teritoriul țării.

O altă noutate, pe care noua Lege cu privire la Procuratură o aduce este faptul că ofiţerii de urmărire penală, ofiţerii de investigaţii şi specialiştii vor fi detaşaţi de la alte instituţii pentru o perioadă de până la 5 ani. Detaşarea va avea loc prin ordinul Procurorului General, cu acordul conducătorului instituţiei în care activează persoana detaşată, iar salarizarea acestora se va efectua din bugetul Procuraturii. 

Procurorului General interimar, Eduard Harunjen spune că:”Aceste prevederi legale vor permite responsabilizarea actorilor din sectorul justiţiei, excluderea imixtiunilor în investigaţiile efectuate, precum şi eficientizarea acestora.”

Pe întîi august curent, după intrarea în vigoare a noii Legi cu privire la Procuratură, toate procuraturile specializate, cu excepţia Procuraturii Anticorupţie - care va fi reorganizată, vor fi lichidate.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii