Membrii Camerei Reprezentanților din Congresul SUA, Randy K. Weber, din partea statului Texas și Trent Franks, din statul Arizona, au înaintat o rezoluție către Comitetul de Relații Externe, Comitetul pentru Servicii Financiare și Comitetul Judiciar al Camerei, prin care solicită pornirea unor investigații legate de „Furtul miliardului” din sistemul Bancar al Republicii Moldova. Congresmenii americani propun și sancțiuni pentru Vlad Plahotniuc, finul acestuia -  Andrian Candu, procurorul Anticorupție - Viorel Morari și alți foști și actuali demnitari.

Opinia publică din Moldova a fost bulversată de această veste, iar trustul media afiliat Partidului Democrat și proprietate a lui Vlad Plahotniuc, a început o „curățire a imaginii” lui Plahotniuc și o denigrare a celor care au propus rezoluția.

Trustul media aflat în proprietatea lui Plahotniuc, l-a contactat pe un fost diplomat, actualmente analist media și diplomatic . Peste câteva zile de la propunerea rezoluției, președintele Parlamentului, Andrian Candu, finul de cununie a lui Vlad Plahotniuc, pleacă într-o vizită la Washington. Vizita nu pare a fi una oficială și nu a fost anunțat caracterul acesteia. Candu postează fotografii de la Atlantic Council - un think tank american, exact același, pe care l-a vizitat și prim-vicepreședintele PDM, Vlad Plahotniuc, în luna mai a acestui an. După vizita lui Plahotniuc, Atlantic Council a recunoscut că acesta a plătit bani pentru a participa la o conferință a organizației.

Peste puțin timp, PDM a emis un comunicat prin care anunța că a contractat compania americană Podesta Group, care este specializată în servicii de lobby și relații publice.

Anume această companie a organizat întâlnirea dintre Vlad Plahotniuc și Victoria Nuland, consiliera secretarului de Stat american pentru Europa de Sud-Est.

Unii diplomați de la noi spun că aceste întâlniri și invitații la conferințe sunt o normalitate pentru SUA. Potrivit acestora, anume compania Podesta Group, ar fi una foarte apropiată familiei Clinton și care a lucrat în anii 2002-2003, pentru fostul președinte georgian și actual guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakașvilli.

Potrivit unor mărturii, anume această companie i-a adus și sfârșitul politic a lui Saakașvilli în Georgia, atunci când a fost contractată de către oligarhul numărul unu din Georgia, Bidzina Ivanișvilli, fost prim-ministru și omul despre care se spune că trage sforile la Tbilisi.

Tot astăzi, Andrian Candu a plasat pe facebook o altă fotografie, în care îl i-a în derâdere pe liderul Platformei DA, Andrei Năstase, care a vizitat Washingtonul câteva zile mai devreme. Candu face referire la declarațiile lui Năstase despre întâlnirea cu reprezentanți din FBI, care ar fi interesați de elucidarea furtului miliardului din sistemul bancar din Moldova.

Foto de la Candu de pe pagină la MC Donalds.

candu vs nastase.png

Într-adevăr, Andrei Năstase a fost și el la Washington și a avut mai multe întrevederi. Potrivit unor surse, acesta a fost invitat în SUA de către o altă companie de lobby, Frontier Solutions, companie care l-a invitat și pe fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman , care și acum se află în Statele Unite.

Tot Frontiers Solution a făcut lobby pe lângă Guvernul american, ca omul de afaceri Veaceslav Platon să nu fie extrădat în Republica Moldova, lucru care nu i-a reușit. Platon a fost extrădat în mare grabă și ar putea fi posibil ca, mesajele să nu fi ajuns la timp sau interesul SUA nu a fost acela de a-l păstra pe acesta la Kiev.

Dincolo de lupta celor două grupuri de interes, Plahotniuc pe de o parte și Platon, Năstase, Gofman, pe de altă parte, rezoluția scoate în evidență importanța strategică a Moldovei, situația din regiune legată de politica agresivă a Rusiei, și în acest context, corupția din Moldova, ca forță destabilizatoare, exprimând îngrijorarea față de acest fenomen și citând cazuri concrete și recente.

În actualul Congres american au fost introduse 11.412 proiecte de legi și rezoluții, din care au rezultat 221 de legi, adică circa 2%, 648 de rezoluții, adoptate de una sau alta dintre camere, adică 6% și un număr similar de rezoluții votate în comisii și care ar putea fi votate și în plen.

Este puțin probabil și faptul ca Administrația Obama să intervină cumva sau să-și asume careva prevederi din această rezoluție, toți colaboratorii lui Barack Obama sunt „pe bagaje”, în noiembrie urmează alegerile prezidențiale, iar noua administrație se va instala abia în luna ianuarie 2017. Până atunci urmează și alegerile prezidențiale din Republica Moldova.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii