În presă se vehiculează mai multe scenarii privind data alegerilor în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), inclusiv  faptul că acestea ar putea avea loc odată cu alegerile prezidențiale din 30 octombrie curent.

Mandatul actual al deputaților APG expiră pe 16 octombrie curent. Publicația locală budjakonline.md, scrie că Parlamentul Găgăuziei ar urma să stabilească azi, în cadrul ședinței ordinare, data alegerilor pentru Adunarea Populară a Găgăuziei. Pe ordinea de zi a ședinței se regăsește și întrebarea legată de cheltuielile CEC, pentru alegerea noii componențe a APG.

Totodată, sursele publicației au menționat că statutul Găgăuziei interzice organizarea oricăror tip de alegeri, atunci când sunt desfășurate alegeri pe teritoriul Moldovei, însă acest lucru pare să nu-i împiedice pe deputații APG, care intenționează să excludă această prevedere din statutul autonomiei.

Anterior, președintele comitetului juridic al APG, deputatul Ivan Burgudji, declara că alegerile pentru APG, trebuie să aibă loc dup alegerile prezidențiale naționale și nicidecum înainte de desfășurarea acestora.

Directorul AO „Piligrim-Demo”, declara într-un interviu pentru tribuna.md, că potrivit Codului Electoral al UTA Găgăuzia, alegerile în Adunarea Populară trebuie să fie organizate în intervalul 12 octombrie 2016 – 11 ianuarie 2017. Documentul stabilește că alegerile nu pot avea loc mai târziu de 3 luni de la expirarea mandatului actualilor deputați APG.

Și președintele CEC al autonomiei, Ivan Komur, a declarat că alegerile în APG nu pot avea loc mai târziu de 11 ianuarie 2017
Ultimele alegeri în Adunarea Populară a Găgăuziei au avut loc în septembrie 2012, când au fost aleși 7 deputați din partea PCRM, 2 din partea PLDM, 1 din partea PSRM și 25 de deputați independenți.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii