Deciziile judecătorești care vor fi pronunțate în ședințe închise nu vor mai fi publicate, iar  numele persoanelor care ar putea fi identificate vor fi șterse din dosarele penale. Potrivit bizlaw.md, aceste modificări au fost făcute recent de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Noul regulament, prevede un set de limitări în privinţa accesului la informaţie. Totodată deciziile vor fi înregistrate într-un  sistem integrat al dosarelor, adică pe un portal unic care va fi creat de CSM.

„Informaţia plasată pe portalul unic al instanţelor de judecată include lista cererilor de chemare în judecată, agenda şedinţelor de judecată, hotărîrile instanţei de judecată, citaţii în instanţă, practica judiciară şi alte informaţii relevante pentru justiţiabili.”

Nu se ştie însă care vor fi criteriile de acces a informaţiei. De asemenea, noul regulament prevede „modificarea datelor cu caracter personal”.

Reieșind din caracterul informației din textul hotărîrii ce vizează patrimoniul părților, dreptul succesoral, viața intimă, familială și privată, precum și alte informații care necesită a fi protejate, dispune depersonalizarea hotărîrilor și încheierilor la publicarea acestora pe portalul unic”, se mai menționează în regulament.

Amintim că instanțele de judecată sunt obligate să înregistreze și să publice hotărârile și încheierile judecătorești pentru a asigura transparența în actul justiției.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii