Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a pronunțat Hotărârea în cauza Casian împotriva Republicii Moldova și Federației Ruse, prin care Federația Rusă a fost găsită responsabilă de încălcarea dreptului de proprietate a reclamantului. Cauza este printre primele în care CEDO s-a expus în ceea ce privește ilegalitatea acțiunilor organelor separatiste, care sechestrează sau aplică amenzi față de posesorii automobilelor cu numere de înregistrare moldovenești, care tranzitează teritoriul regiunii transnistrene, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Asociației Promo-LEX, în februarie 2007 automobilul reclamantului Petru Casian a fost sechestrat de către reprezentanții așa-zisului post vamal instalat de către forțele separatiste la intrarea în satul Lunga, pe motiv că ar fi încălcat termenul de ședere în regiunea transnistreană. Pentru a-și putea recupera automobilul, reclamantul a fost nevoit să achite o „amendă” în valoare de circa 30 de euro. Cu toate acestea, bunul i-a fost returnat abia la sfârșitul lunii martie a aceluiași an. Deși reclamantul s-a adresat și a solicitat sprijinul autorităților constituționale, acestea au eșuat în a-i acorda ajutor în soluționarea problemei, rezumându-se la declarații generale.

În cererea depusă la Înalta Curte, reclamantul s-a plâns pe încălcarea dreptului la proprietate ca urmare a sechestrării automobilului și obligarea de a achita o amendă ilegală. Curtea a constatat cu votul a 6 împotriva 1 că a existat violarea dreptului de proprietate în acest sens. Curtea a dispus achitarea prejudiciilor materiale, morale și costurilor de asistență juridică în sumă totală de 3530 de euro.

În fața CEDO, reclamantul Petru Casian a fost reprezentat de juriștii și avocații Promo-LEX.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii