Procuratura Generală și Centrul Național Anticorupție au fost sesizate de către viceprim-ministrul pentru probleme sociale, Gheorghe Brega să inițieze investigații privind utilizarea defectuoasă a fondurilor acordate de UNICEF. Oficialul consideră că scopul  programului nu a fost atins, iar banii primiți nu au fost utilizați conform destinației.

Într-o postare de pe facebook, viceprim-ministrul pentru probleme sociale Gheorghe Brega scrie despre utilizarea defectuoasă a unui milion de dolari SUA acordat de UNICEF. Banii erau destinați pentru implementarea Programului național de reducere a afecțiunilor determinate de deficiența de fier și acid folic până în 2017. Potrivit viceprim-ministrului, deși programul se află în ultima fază a implementării, obiectivele propuse nu au fost atinse, iar echipamentul și materialele procurate nu se utilizează în tehnologia fortificării făinii.

Neimplementarea Programului are potrivit oficialului, efecte negative asupra sănătății populației, în special a gravidelor, mamelor și copiilor.

Iată ce scris Gheorghe Brega pe pagina sa de facebook:
„În urma discuțiilor la Consiliul pentru coordonarea programului național de reducere a afecțiunilor determinate de deficiența de fier și acid folic până în anul 2017, s-a constatat că în perioada anilor 2010-2015, UNICEF a acordat circa 1 mln. dolari SUA, ca asistență tehnică Guvernului Republicii Moldova, în particular Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. 

Acești bani erau preconizați pentru implementarea Programului național de reducere a afecțiunilor determinate de deficiența de fier și acid folic până în anul 2017.

Cu toate eforturile depuse de Guvern și asistența partenerilor de dezvoltare obiectivele prevăzute în Program nu au fost atinse.
Astfel, practic la 6 luni până la finisarea Programului național, cu absorbirea Fondurilor UNICEF, studiul de fezabilitate nu se regăsește ca document de referință, echipamentul și materialele procurate nu se utilizează în tehnologia fortificării făinii, premixuri-le procurate nu au fost folosite și le-au expirat termenul de valabilitate.

Consecințele neimplementării Programului Național sunt efectele negative asupra sănătății populației, în special a gravidelor, mamelor și copiilor.

Din toți beneficiarii proiectului, doar SA ,,Franzeluța” produce cantități neînsemnate de pâine fortificată, iar ceilalți beneficiari ai grantului UNICEF nu produc din diferite motive neîntemeiate.

În acest context, am solicitat Procuraturii Generale și Centrului Național Anticorupție inițierea investigațiilor de rigoare privind utilizarea defectuoasă a fondurilor și inconsecvența în realizarea Programului național de reducere a afecțiunilor determinate de deficiența de fier și acid folic până în anul 2017.”

Problema implementării programului a fost discutată și la ș edința Consiliului pentru coordonarea acestuia, desfășurată pe 24 iunie curent, la care au participat viceminiștrii Sănătății, ai Agriculturii și Industriei Alimentare, precum și reprezentanți ai sectorului public și societății civile. Atunci Brega a menționat că va fi elaborată o Hotărâre de Guvern pentru ca pâinea livrată de agenții economici în instituțiile școlare, rezidențiale și spitalicești să fie obligatoriu fortificată.

Practica de fortificare a făinii cu fier şi acid folic este aplicată de peste 50 de ţări şi este recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii și UNICEF.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii