Unitățile de apărare antiaeriană ale Tiraspolului sunt în stare de luptă, după ce liderului separatist transnistrean Evgheni Șevciuk a dat acest ordin, scrie agerpres.ro. Anunțul a fost făcut de așa-zisul Minister al Apărării transnistrean.

”Ca urmare a încălcărilor continue ale spațiului aerian al Republicii Moldovenești Nistrene de către un aparat de zbor al unui stat străin și în scopul opririi zborurilor neautorizate, unitățile antiaeriene ale RMN au fost plasate în stare completă de luptă și pe poziții de tragere pentru consolidarea măsurilor și mijloacelor de apărare”, a scris serviciul de presă al ministerului menționat.

Tiraspolul susține că a luat această decizie în urma unor presupuse zboruri neautorizate în perioada 4-27 aprilie în spațiul aerian al Transnistriei, care ar fi fost efectuate de un avion de tip Diamond DA-42 Twin Star, înmatriculat în România.

Într-o reuniune prezidată de Evgheni Șevciuk, Oleg Beliakov, copreședintele Comisiei Unificate de Control din partea Tiraspolului, a spus că aceste zboruri au fost efectuate la inițiativa Chișinăului și au avut ca punct de pornire orașul Iași. În cursul acestor zboruri a fost realizată o fotografiere aeriană a teritoriului transnistrean, inclusiv a obiectivelor militare, se mai scrie în comunicat.  

Astfel, partea transnistreană a inițiat convocarea unei reuniuni de urgență a Comisiei Unificate de Control (CUC). La reunine, Beliakov a menționat că ”Moldova continuă în mod unilateral să efectueze zboruri neautorizate în spațiul aerian al zonei de securitate, inclusiv deasupra Transnistriei”.

CUC reprezintă un organism trilateral de menținere a păcii și o structură de comandament militar comună formată din reprezentanți ai Republicii Moldova, Transnistriei și Rusiei.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii