Tiraspol intenționează să solicite Rusiei ajutor în asigurarea securității, în cazul în care, punctele de control vamal moldo-ucrainene vor fi instalate pe teritoriul Trasnistriei. Declarația a fost făcută de șeful așa-zisului Minister de Externe din regiune, Vitalii Ignatiev, pentru publicația rusă RIA Novosti.

Acesta a mai declarat că inițiativa autorităților moldovenești și ucrainene ar putea aprofunda conflictul în regiune.

„Consecințele vor purta un caracter fatal, plus factorul securității. Asta atunci când la frontiera de est a Transnistriei apar securiști moldoveni. Cine garantează lipsa unor provocări în acest caz - o întrebare deschisă”, a declarat Ignatiev.

Potrivit acestuia, inițiativa controlului comun moldo-ucrainean înrăutățește situația, subminează credibilitatea și duce practic „la începerea unei faze de rezistență în conflict, care implică utilizarea armelor”.

În acest sens, Tiraspolul nu exclude solicitarea ajutorului Rusiei pentru ași asigura securitatea și a obține garanții internaționale suplimentare. Potrivit lui Ignatiev, reprezentanți ai forțelor ruse vor fi instalați la punctele de control la frontieră.

Totodată, Sovietul Suprem din autoproclamata republică transnistreană a făcut un apel către Parlamentele Federației Ruse și Ucrainei, precum și către Asambleia Parlamentară a OSCE, să nu admită instaurarea unei blocade în Transnistria și destabilizarea situației „pacificatorilor”.

În cadrul ședinței de ieri, 17 mai, Sovietul Suprem a adoptat o declarație împotriva instalării controlului comun moldo-ucrainean.

În textul acestuia se menționează că, decizia Curții Constituționale din 2 mai curent, referitor la neutralitatea RM, este o provocare menită să submineze misiunea „pacificatorilor” ruși în Transnistria. Amintim că CC, prin decizia citată, a stabilit că aflarea forțelor armate ruse pe teritoriul Moldovei este neconstituțională.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii