Transnistria continuă să acuze Chișinăul de instituirea blocadei carburanților, chiar dacă potrivit unor surse, criza este una artificială, lucru confirmat și de oficiali de la Chișinău și de datele Comitetului de Stat al Vămilor din Transnistria. 

Potrivit unui comunicat  publicat pe pagina Sovietului Suprem al RTM, corpul de deputați din autoproclamata republică a votat pentru transmiterea în adresa Administrației Prezidențiale din Federația Rusă, reprezentantului ei special pentru Transnistria, Guvernului rus și Dumei de stat, a unei declarații cu privire la blocajul feroviar.

În Declarația, care urmează a fi transmisă autorităților FR se menționează următoarele:
”Patria noastră se află în pericol de moarte. Presiunea asupra noastră din exterior coincide cu încercările de a distruge republica din interior. Iată faptele:
1. Blocada economică din est nu permite importul de produse accizabile în Transnistria. În primul rând – combustibil, or, combustibilul este sângele întregii economii.
2. În același timp, Chișinăul oficial refuză să execute acordul privind importul de produse importate în RTM din Ucraina. La acest acord au ajuns anterior Președintele RTM, Evghenii Șevciuk și deja ex-premierul Moldovei, Vladimir Filat. Pretextul refuzului – neincluderea acordurilor în legislația națională a RM.
3. În același timp, companiile fondate de așa-numiții ”simpli cetățeni ai Moldovei” din Chișinău, importă în Transnistria, fără obstacole, produse petroliere din România. Este limpede ca lumina zilei că, această schemă nu poate funcționa fără protecția înalților funcționari ai țării noastre. 
4. Întâlnirea de săptămâna trecută, la nivelul grupurilor de experți, în cadrul căreia s-a planificat eliminarea blocadei de combustibil la granița ucraineano-transnistreană, nu a dat nici un rezultat.”

Parlamentarul Andrei Safonov, care a fost și inițiatorul declarației consideră că, politica ”pașilor mici”, dusă de actuala conducere a RTM din 2012, a demonstrat încă o dată eșecul complet. El susține că în schimbul unui compromis rezonabil s-a ajuns din nou, la o concesie unilaterală, care a adus pagube enorme autoproclamatei republici.

Deputatul consideră că încercarea Ministerului Afacerilor Externe al RTM de a demonstra presupusele avantaje ale acordurilor feroviare ”Șevciuk - Filat”, ale plasării ofițerilor vamali ai Moldovei în orașele transnistrene, fără precizarea că oficial, Chișinăul nu recunoaște aceste acorduri ca parte a legislației naționale, vorbește sau despre incompetența ministerului sau despre ascundere intenționată a adevărului de oamenii din Transnistria. Totodată, Safonov susține că, în această situație grea, conducerea de vârf a Republicii Transnistrene Moldovenești, este practic inactivă.

Parlamentarul a propus ca Sovietul Suprem să informeze autoritățile din FR despre această situație, dar și să propună măsuri concrete pentru eliminarea blocadei. 
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii