Ambiții mari de partea cealaltă a Nistrului. Administrația de la Tiraspol, în frunte cu Vadim Krasnoselski, intenționează să solicite statutul de stat observator în cadrul ONU, pentru ași face auzite opiniile.

Supărată pe adresarea Moldovei la ONU cu privire la scoaterea militarilor ruși din stânga Nistrului, administrația transnistreană dorește să fie auzită la ONU.

„Transnistria există deja de 27 de ani, iar pe acest teritoriu locuiesc peste 500 de mii de oameni, opinia cărora nu este reprezentată la ONU. Avem tot dreptul”, susține Krasnoselski, invocând exemplul Palestinei, recunoscută de mai multe state.

Liderul transnistrean se mai plânge că, exceptând primii ani de „existență a republicii”, Transnistria trece prin cea mai grea perioadă din punct de vederi a factorilor externi, iar la acest capitol Krasnoselski enumeră lipsa dialogului în formatul 5+2, neîndeplinirea de către RM a înțelegerilor asumate și lipsa ajutorului din partea Chișinăului.

Potrivit lui Krasnoselski, decizia Curții Constituționale din 2 mai „a egalat pacificatorii ruși cu ocupanții”, iar Moldova ar fi trecut de linia roșie, atât în relația cu Transnistria, cât și cu Federația Rusă.

„ONU este o bună platformă pentru înaintarea poziției Transnistriei”, consideră Krasnoselski.

Precizăm că Republica Moldova este membră a ONU din 1992, în total existând 193 de state membre. Totodată, există două state observatoare care nu sunt membre ale Adunării Generale: Sfântul Scaun (care deține control asupra Vaticanului) și Palestina, exemplul căruia a fost adus de Krasnoselski.

Membru ONU poate deveni orice stat ce favorizează pacea, fiind admis de Adunarea Generală după recomandările Consiliului de Securitate.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii