Victoria candidatului pro-rus la alegerile prezidențiale din Moldova ar putea înrăutăți relațiile țării cu Ucraina, ar putea pune în pericol securitatea republicii și crea instabilitate la nivelul întregii regiuni. O astfel de părere a fost exprimată în cadrul unei conferințe de presă organizată de Centrul media, Ucraine Crisis, pe 26 octombrie curent.

Țara vecină, Ucraina urmărește îndeaproape alegerile prezidențiale din Moldova, deoarece acestea ar avea impact și asupra Ucrainei. Anna Gopko, deputat popular independent în Rada Supremă și președinte al Comitetului de relații externe, a adus dovezi că, cel mai probabil, președintele va fi ales în baza rezultatelor din al II-lea tur al alegerilor, când, potrivit prognozelor, lupta va fi dusă între un candidat pro-rus și un politician pro-european. „În cazul în care va învinge candidatul pro-rus, securitatea Moldovei va fi în pericol, iar Ucraina riscă să se aleagă cu un vecin, care va deveni sursă a influenței destabilizatoarea a Rusiei, în toată regiunea. Alegerile prezidențiale din Moldova sunt importante pentru Ucraina deoarece, după Rusia, cea mai mare întindere a frontierei comune, Ucraina o are cu Republica Moldova, de asemenea, cea mai mare parte a diasporei ucrainene locuiește în Moldova și pe lângă astea, Moldova este locul unde se dă lupta mare dintre „lumea rusă” și parcursul european.”

Victor Romaniuc, deputat popular în fracțiunea „Frontul popular”, consideră că revenire în trecut nu există, iar Rusia încearcă, cu ajutorul propagandei, să  reobțină influența asupra republicii: „Nu poate exista întoarcere în trecut. Uniunea Sovietică ține de trecut. Dacă doriți să vă întoarceți în trecut, veți obține câteva lucruri: sărăcie, instabilitate, veți pierde ceea ce va mai rămas astăzi. Indiferent cine și ce v-ar promite, toate sunt – intrigi. Oamenii care vorbesc astăzi despre integrarea în Federația Rusă, trebuie să țină minte, că între Rusia și Moldova există Ucraina, care se află astăzi, în stare de război cu Federația Rusă. Ucraina nu va admite niciodată integrarea Moldovei în acele structuri, care vi se promit astăzi.”, a declarat politicianul.

Politicianul a promis că, dacă cineva din politicienii moldoveni va recunoaște Crimeea ca teritoriu al Federației Ruse, Ucraina va fi nevoită să ia măsuri, inclusiv să anunțe blocadă pentru Republica Moldova: să închidă posturile vamale și să interzică circulația prin Ucraina a persoanelor fizice și juridice, a mărfurilor etc. Pe lângă acestea, Moldova va pierde o mare piață de desfacere. El a avertizat Moldova în legătură cu cooperarea cu Rusia: „Pentru Rusia sunt primordiale ambițiile ei suverane și regimul dictatorial. Moldova are astăzi deja Transnistria – un produs al politicii promovate de Rusia. Ucraina are Crimeea. Ucraina are Estul, unde are loc război și unde, în fiecare zi, mor oameni. Tancurile rusești, armele rusești și mercenarii ruși omoară astăzi cetățeni ucraineni. Nu cred că cetățenii Moldovei sunt pregătiți pentru așa provocări. Evident că, tancurile rusești nu vor ajunge până la Chișinău, pentru că în calea lor stă Ucraina și marele popor ucrainean, gata să lupte pentru propriul teritoriu. Dar Rusia este gata să creeze instabilitate, să vă folosească și să vă arunce la groapa de gunoi a istoriei”, a spus acesta.

Victor Romaniuc consideră inacceptabilă speculația cu fapte și declarații privind apartenența Crimeii la Rusia: „Crimeea a fost, este și va fi a Ucrainei, Aceasta este decizia Asambleii Generale a ONU și ea nu poate fi anulată. ”

Anna Șelest, redactor principal la UA: Ukraine Analytica, a remarcat că Moldova rămâne republică parlamentară, iar parlamentul nu este pro-rus, în comparație cu candidatul la prezidențiale, Igor Dodon, care și-a permis să facă declarații anti-ucrainene cu privire la recunoașterea Crimeii ca parte a Rusiei. Potrivit rezultatelor ultimelor sondaje, prezentate de Anna Șelest, Igor Dodon ar acumula circa 33% din voturi, Maia Sandu și Marian Lupu (conferința de presă a avut loc înainte de retragerea lui Lupu din campanie – notă CrimeMoldova) ar acumula câte 13%, iar încă 25% din cetățeni sunt indeciși. Anna Șelest consideră că în ultimele zile până la alegeri, tabloul s-ar putea schimba, deoarece, cetățenii Moldovei, pun pe primul loc, lupta cu corupția. În decursul războiului cu materiale compromițătoare apărute în presă, au apărut materiale privind afacerile dubioase ale lui Igor Dodon, în timp ce Maia Sandu a devenit populară, tocmai prin faptul că a declarat că va lupta cu corupția, fără compromisuri.

Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Все комментарии

Mihai

24:67 01.11.2016

Poziţia Ukrainei în raport cu RM nu se reduce doar la interesul ca aceasta să nu intre în sfera de influenţă a Moskovei, ci şi - trebuie s-o spunem - acela de a o împiedica să intre în sfera de influenţă a Bucureştiului, pe care-l găsesc chiar şi mai puţin dezirabil.
De fapt, Ukraina nu se omoară de dragul Moldovei şi nici nu se prăpădeşte de grija cetăţenilor ei. Îşi urmăreşte interesele ştiind exact că este o creaţie artificială a URSS-ului şi că datorează teritorii imense aproape tuturor vecinilor săi, inclusiv Moldovei. Ăsta este şi motivul pentru care îşi doreşte vecini slabi.

Ответить

Sergiu

24:67 24.11.2016

Da Ucraina are de intors multe teritorii, teritoriile Basarabiei care trebuiesc reintoarse sunt Bucovina si Sudul Basarabiei. Din cauza Ucrainei, Moldova nu are iesire la mare

Ariadna

24:67 01.11.2016

Se poate sursele de referinta a acestei publicatii?!

Ответить