La prima sa conferinţă de presă, Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a demonstrat, în mare parte, că nu este Preşedinte al Republicii Moldova. Pentru că Republica Moldova, ca stat, are Constituţie, Parlament, Guvern, legislaţie etc, care nu se schimbă în funcţie de ifosele oricui.  Este o realitate juridică, pe care doar parlamentul, cu o anumită majoritate, poate să o schimbe. Dar s-ar părea că nici scăldatul în apa rece de Bobotează nu l-a trezit la realitate.

Să le luăm pe rând. Încercarea domniei sale de a denunţa „regimul de guvernare”. Dar nu este oare Dodon un copil din trup (mai puţin şi din suflet) al acestui „regim de guvernare”?!  Nu actualul regim de guvernare a schimbat sistemul electoral, oferindu-i astfel şansa de a candida? Nu guvernarea şi-a retras propriul candidat, curăţându-i astfel calea spre preşedinţie? Şi, ca să fim sinceri până la capăt, pe cine a atacat mai mult presa afiliată politic, pe Dodon sau pe Maia Sandu? Cunoaştem răspunsul la aceste întrebări, şi dacă le ştie şi Igor Nikolaevici, atunci ar trebui să pupe deputaţii, nu să ameninţe cu dizolvarea Legislativului. 

Ceea ce pare cu adevărat periculos în declaraţiile lui este evoluţia, adică de unde porneşte şi până unde va fi lăsat să ajungă. Mai întâi spune că nu va semna decretul de numire a lui Munteanu în funcţia de ministru al apărării.  Adică, ne-o spune pe şleau că mofturile personale cântăresc mai greu decât prevederile constituţionale. Apoi spune că va iniţia un referendum.  Deşi ştie că la modul legal nu are nicio şansă. Şi nu spune de unde va lua banii pentru plebiscit. Nici dacă ştie că ultimul referendum a costat circa 40 de milioane de lei.  Şi după o astfel de evoluţie, ajunge să ameninţe cu scoaterea lumii în stradă. 

În general este pentru prima dată în R. Moldova când un preşedinte în exerciţiu ameninţă cu proteste. Mai departe ce urmează? Edificarea baricadelor şi război civil? Divizarea populaţiei în „pentru albgardişti” şi „pentru bolşevici”?!  

Ar fi bine ca toate aceste declaraţii să fie doar o modalitate de a distrage atenţia de la faptul că regele este gol. Mai ales după ce şi-a dăruit şi halatul. Adică, discutăm lucruri grave şi importante, uitând de fapt că preşedintele nu este în stare să rezolve nici cea mai mică problemă reală. După cum a fost şi cu vizita la Moscova. Toată lumea s-a prins în jocul cu denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, cu posibila federalizare a R. Moldova. Însă puţini au atras atenţia, că s-a întors cu nimic. Nici în privinţa preţului la gaze, nici a exportului de mărfuri moldoveneşti. Doar pretinsa prietenie cu Putin, căruia– nu îndrăznim să presupunem de ce– prezenţa lui Dodon i-a trezit o poftă mare de a vorbi despre prostituate…

Mai mulţi politicieni au încercat să-i domolească avântul afişat în conferinţa de presă. Până şi Premierul Filip l-a trezit la realitate, explicându-i că legea prind restituirea miliardului este un act juridic consumat, iar fără ea Moldova nu ar fi obținut finanțare de la FMI, România și UE. Însă s-ar părea că scăldatul în apă rece i-o fi dat complicaţii la auz, odată ce nu apleacă urechea la atenţionările rezonabile. 
Autor: Sandu Spinu
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii