Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip a anunțat ieri, printr-o postare pe facebook, despre faptul că Moldova a devenit din nou atractivă pe plan internațional, anunțând că ”avem acord”.

Astfel, potrivit comunicatelor oficiale, Guvernul RM și experții FMI au ajuns la un acord de tip ”Staff Level Agreement” (înțelegere între experți), pentru un program de reforme economice, susținut de un aranjament de finanțare pe 3 ani.

Această înțelegere între experți este și un pas spre deblocarea suportului financiar acordat Moldovei de către alți donatori și parteneri de dezvoltare. În acest sens, s-a expus deja europarlamentarul român Andi Cristea: ”Este momentul ca Guvernul de la București să dea o gură de oxigen Guvernului Filip și să grăbească acordarea primei tranșe a împrumutului bilateral negociat, în valoare de 150 de milioane euro. Similar, Comisia Europeană va da undă verde pentru reluarea suportului bugetar al UE pentru R. Moldova”, a declarat acesta, citat de zdg.

Acordul la nivel de personal va trebui să fie aprobat de conducerea FMI și de Consiliul Executiv în luna octombrie curent. În cazul aprobării, Moldova va primi finanțare de aproximativ 179 milioane de dolari SUA.

Acesta presupune și anumite condiții pentru Moldova în ceea ce privește implementarea reformelor (luptă împotriva corupției, politica durabilă din sectorul energetic și agenda de reforme bugetar-fiscale).

Amintim că, condițiile semnării unui nou program de țară cu Republica Moldova au fost discutate în cadrul vizitei misiunii FMI condusă de Ivanna Vladkova-Hollar, în perioada 5 – 15 iulie curent.

Subliniem că decizia FMI a venit cu o zi înainte ca Parlamentul RM să decidă în privința demisiei Guvernului Filip în baza moțiunii de cenzură înaintate de PSRM, PLDM și PCRM. Astfel, deputații urmează să dezbată astăzi în ședință 3 moțiuni: moțiunile simple împotriva activității viceprim-ministrului pentru probleme sociale, Gheorghe Brega, ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Vasile Bîtca, dar și moțiunea de cenzură împotriva activității Guvernului Filip.
Distribuie:
Scrie un comentariu Adaugă la favorite

Оставить комментарий


Nu sunt comentarii